“Зелената книга” с Димитър Маринов получи Оскар за най-добър филм
“Зелената книга” с Димитър Маринов получи Оскар за най-добър филм
Slide
Slide
Slide
Slide

Филмът „Зелената книга“, в който участва Димитър Маринов”, спечели Оскар за най-добър филм на 91-вата церемония по раздаване на най-престижните награди в киното.

На сцената българинът развя трибагреника. Реджина Кинг, Махершала Али, Спайк Лий, Алфонсо Куарон се наредиха сред големите победители на 91-вата церемония по раздаване на най-престижните отличия в киното – наградите Оскар, съобщи Дарик радио.

Рами Малек спечели Оскар за най-добър актьор за ролята на Фреди Меркюри в “Бохемска рапсодия”. Оливия Колман пък спечели отличието за най-добра актриса за “Фаворитката”.

Махершала Али грабна Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля, мексиканският филм “Рома” на Алфонсо Куарон спечели приза за най-добър чуждоезичен филм, “Спайдърмен: В Спайди-вселената” очаквано получи Оскар за най-добра анимация.

Песента “Shallow” от “Роди се звезда”, създадена от Лейди Гага, Марк Ронсън, Антъни Росомандо и Андрю Уайът и изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър, спечели Оскар за най-добра филмова песен.

Наградата за най-добра филмова музика пък  получи “Черната пантера”. Това е трето отличие за филма тази вечер, след като той спечели наградите за костюми и за сценография.

Режисьорът и сценарист Алфонсо Куарон, който се изявява и като оператор, спечели Оскар за режисура и операторско майсторство за “Рома”.

“Зелената книга” спечели Оскар за най-добър оригинален сценарий. Наградата получиха съсценаристите Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели.

Филмът “Черен в клана” пък спечели Оскар за най-добър адаптиран сценарий.

Три Оскара в три технически категории бяха присъдени на “Бохемска рапсодия” – в категориите за звуков монтаж, звуков мишунг и монтаж.

91-вите награди Оскар бяха раздадени на пищна церемония в „Долби Тиатър“ в Холивуд, като тази година най-значимата филмова вечер остана без водещ за първи път от 30 години.

Сподели публикацията