Slide
Slide

Стара Загора. Община Стара Загора посрещна делегация от турската община Чорлу, водена от кмета Ахмет Саръкурт и президента на Търговско-индустриалната камара Изет Волкан. Те бяха приветствани от зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, както и директора на Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ Георги Симеонов.

„Добре дошли сте, радваме се, че ще бъдете част от тазгодишното издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“, както и ще усетите атмосферата на нашия град и Нощта на изкуствата“, обърна се към гостите Иванка Сотирова.

„Поканата за нас е ценна, защото имаме какво да научим от вас, както и вие от нас. Развиваме успешно сферите на земеделието, туризма, промишлеността, забелязвам, че тук също нещата се случват динамично. Това е предпоставка за доста добро сътрудничество. Стъпка по стъпка съм сигурен, че тези взаимоотношения ще се развиват“, подчерта кметът на Чорлу. Районът е считан за един от основните икономически двигатели на Турция, което предразполага обмяна на опит и добри практики в различни сфери, стана ясно по време на срещата днес. В нея се включиха заместник-кметовете на турската община, както и представители на бизнеса.

Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора и Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, споделиха по време на срещата своите впечатления от гостуването в Чорлу , както и резултатите от посещението на местните турски туроператори под липите през септември. Първите групи с туристи вече са факт, подчертаха те.

Делегацията е гост на Стара Загора по повод 10-тото издание на „Фестивал на виното и културното наследство Августиада“. На официалното откриване присъства министърът на туризма д-р Илин Димитров.

“Събития от този вид са един много добър повод да се обърнат прожекторите към богатствата и многообразието на дестинация България, един чудесен повод за посещения и почивка, както и начин за успешното популяризиране на местния туризъм и устойчивото развитие на регионите”, заяви Димитров.

За десета поредна година в Стара Загора си дават среща най-добрите изби на България, интересни и нови кулинарни продукти правят своята премиера на Августиада.

“Фестивалът гради традиция и дух, като съчетава виното с богата и разнообразна културна програма в близост до уникални археологически обекти. Участието на Държавна опера Стара Загора, джаз формации от града и България и още много други изпълнители издигат допълнително престижа на това забележително събитие. Това е и причината фестивалът с неговата уникалност и неповторима атмосфера да е водещ във винения календар на България”, сподели министърът на туризма.

“Туризмът е преди всичко преживяване, а виното и кулинарията са неразделна част от всяко пътуване и създават с емоцията трайни спомени”, допълни Димитров.

Сподели публикацията