Slide
Slide

Следите ли скандала, да не е скандал, с фалита на английския туроператор „Томас Кук“? И какви огромни поражение ще нанесе този факт на туризма в България.
Всъщност, фалитите са нещо нормално за света на капитала. Значи и този фалит е в реда на нещата.
Такъв е животът!
На пръв поглед е така. Но не е така!
Да сте чули някой, включително и министърът на туризма, а защо не и вицепремиерът, отговарящ за туризма, да изрони една думичка за разузнаването? Няма и да чуете. А това е работа не толкова на министъра на туризма, колкото на министъра на външните работи.
За какво става дума?
Можете ли да си представите колко народ работи в посолството на България във Великобритания, нека си я наричаме Англия. Англия е приятелска страна, член е /все още/ на Европейския съюз. За нея е известно, че „няма приятели, а има само интереси“. В такъв случай работещите в посолството ни дипломати /легални разузнавачи/ би трябвало да знаят, че и България преди всичко има интереси. Лидерите на държавата ни по път и над път се трепят да правят изявления, че ние сме туристическа страна, че туризмът е един от водещите отрасли в държавата ни. Защо тогава българските дипломати проспаха задаващият се фалит на „Томас Кук“? Най-вероятно, защото не са си на мястото, защото не стават за тази работа, защото си гледат личните интереси, а не държавните…
Такъв е животът!
А къде беше и българското разузнаване?
Да не е било на коктейл в „Томас Кук“?
Лесно е сега да се критикува. Лесно е сега да се оправдава този или онзи високопоставен чиновник. Лесно е да се посочват факти.
Трудното, което е и професионализъм, да се съберат реални факти и да се направи реален анализ за толкова важния за развитието на българския туризъм туроператор „Томас Кук“.
Очевидно е, че в посолството ни в Англия са работили и работят некомпетентни храненици на управляващите институциите ни, които отговарят за това, които са и отговорни за предстоящите фалити или изключителни финансови затруднения на българските туристически фирми и компании, работещи с „Томас Кук“.
Такъв е животът!
Пази, Боже, сляпо да прогледа! Това би казал днес, ако беше жив, колосът на българската литература Иван Вазов.
Такъв е животът!
И какво ще каже днес министър Ангелкова на туристическите фирми? Много неща, но скрито в думите й ще остане едно изречение: „Оправяйте се сами!“
Такъв е животът!

Сподели публикацията