Slide
Slide

Това лято сърфист е спасил живота на 17 туристи

Бургас. По Южното Черноморие има над 100 плажа. По информация на областната управа в Бургас 57 ивици са неохраняеми. Най-посещаваните безстопанствени плажове са осигурени водни спасители.

„Това са двата екологични плажа Иракли и Корал, плаж Алепу, в Бургас – Атанасовска коса, Поморие – север и  Несебър – изток. Също така и Крайморие – юг, втория плаж. Успяваме да се справим с осигуряването на водно спасяване на безстопанствени плажове от 2015 до сега. По два поста в активния сезон с по двама спасители, в извън активния сезон по един пост. В момента тези плажове, които споменах са със осигурено водно спасяване до края на септември“, разясни областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

И Бургас посрещна първите израелски туристи за това лято, повечето ще почиват в Слънчев бряг

Вълчо Чолаков

В разгара на сезона и плажът Силистар остана без спасители. Причината е смяната на концесионера и техническа грешка между новия наемател и водната служба. През август обаче морето става най-опасно и инцидентите не закъснели. В ролята на спасители влезли сърфисти от близкия къмпинг.

Най-важните новини за туризма в Бургас тук

„Мъжът ми, който е сърфист, заедно с един негов приятел сърфист, бяха във водата. Чуха викове за помощ. Видяха две групички с хора – майка, дете и двама човека странични, които се опитват да им помагат и се притекоха на помощ, тъй като те бяха навътре със сърфовете. Морето беше много бурно“, каза Дарена, която е съпруга на смелия мъж, който от началото на лятото е спасил 17 човешки живота от удавяне.

Сред стопаните на плажовете се появи и идея за справяне с проблема с липсата на спасители на девствените плажове.

„Моята идея е тези плажове, които са неохраняеми в първия момент да бъдат предлагани на охраняемите в съседство плажове, защото смятам и съм убеден, че тези колеги, които приемат да охраняват тези неохраняеми плажове, както и аз, ще бъдем много по-ефективни по следните причини: Първо имаме абсолютно нужното оборудване за спасителите. Второ имаме плавателно средство. Трето имаме медицинско лице на разположение“, каза концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров.

Предложението ще бъде изпратено до министъра на туризма, за да може до следващия сезон процедурата да се задейства.

Текст и снимки
Давид Сукнаров
Кореспондент на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията