Slide
Slide

София. Да бъде съставен Национален велосипеден план на България поискаха представителите на Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Това стана по време на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и представители на Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) и Сдружение ПЛАНИНИ И ХОРА – Асоциация на планинските водачи в България. Идеята е инициативата да се реализира под патронажа на Министерството на туризма. Вицепремиерът посочи, че проектът заслужава внимание и може да бъде сформирана експерта група, която да изготви тази концепция. Велотуризмът е сред набиращите популярност форми на туризъм с потенциал, който спомага и за подобряване на здравето на хората, което е особено важно в условията на пандемия, коментира още министър Николова. Тема на дискусията бе и възможността за създаване на стандарт на знак за маркировка.

Къщите за гости, особено тези в планинските региони, в момента работят с максимална заетост, посочи вицепремиерът. И допълни, че тази година тези места за настаняване са най-предпочитани от туристите. България разполага с изключително голям брой дестинации  за алтернативен туризъм, именно планинският, селският, еко туризъм са с огромен потенциал, който може значително да допринесе за реализирането на тази цел, заяви още министър Николова. По думите й това се доказва и от статистическите данни, според които въпреки пандемията от началото на годината до 18 август в град Елена са пренощували над 9 хил. туристи, в Рибарица над 7 хил. туристи, в Калофер над 4 хил. туриста, в с. Говедарци над 3 хил. туриста. и др. В село Гела са пренощували близо 400 туриста от началото на годината. По данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за периода 1 януари – 18 август 2020 г.  общият брой пренощували туристи във всички  туристически хижи в страната е над 7800.  

В рамките на срещата беше обсъдена възможността за създаване на сертификат „Зелена къща“. Представители на бранша посочиха, че тази мярка би подпомогнала да се насочи вниманието към малките хотели и места за настаняване и да се даде възможност за популяризирането им. Те предложиха и заснемането на видеоклипове с планински водачи, които да разказват за по-малко познати места за посещения, по примера на клиповете за туристически забележителности представяни от екскурзоводи.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията