Slide
Slide

София. Към момента няма никаква заплаха или рискове за плавателните съдове в българските териториални води на Черно море, съобщи пред Комисията по туризъм директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ в МВР главен комисар Деян Моллов.

„Към момента патрулните кораби са на вода и не се наблюдават морски мини“, каза той и обясни, че съществуват много строги процедури, като уточни, че за взривните устройства отговаря Министерството на отбраната.

Информацията в публичното пространство за опасност от навлизане на плаващи мини в български води, които да достигнат и българското крайбрежие, както и мащабите, беше определена в голяма степен като пропагандна в условията на водената война, особено като се има предвид, че не е имало толкова силна морска буря, която да доведе до това.

„Ние бдим за сигурността по границите на България и към момента няма нищо, което да ни притеснява“, подчерта главен комисар Моллов.

По време на заседанието беше изтъкната необходимостта да се обясни, че няма потвърдени сведения за такава опасност, за да не се нанесат непоправими вреди на туризма.

Снежана Апостолова, заместник-председател на Комисията, заключи, че е важно това да се комуникира ясно, за да бъде успокоена обществеността.

Сподели публикацията