Slide
Slide

Мъглиж. За първа година ще бъде проведен келтски празник на Слънцето БЕЛТЕН в долината на тракийските царе. Тържеството ще се състои на 1 май от 11 часа в местността „Барите“ край Мъглиж. Съвкупност от обичаи, традиции и игри от преди хиляди години ще бъдат част от програмата.

Организатори на първия празник „Белтен“ са Община Мъглиж, Сдружение „Келтско наследство“, сдружение „Ценности“, сдружение „Творецъ“.

Историци и археолози свързват казанлъшкия край с историята на келтското царство, съобщава kazanlak.com. Има твърдения, че столицата Тиле се е локализирала в района на село Тулово. Това предположение е възникнало заради сходството в имената и едно по-късно сведение, че градът бил близо до Хемус, т. е. до Стара планина. До ден днешен тази версия не е потвърдена и столицата Тиле все още не е намерена.

Празникът БЕЛТЕН ще се проведе със специалното участието напрабългарската школа по оцеляване „БагаТур“. Те ще направят демонстрации свързани с ритуалите, бойните умения на келтите и възстановки на боевете по нашите земи. Празничната програма ще включва изненади за децата, съвети на Друид, келтски масажи и келтски чай, ритуал за келтски брак и много други  прояви. Интересни келтски игри ще забавляват гостите – хвърляне на чувал с тежест през глава, обръщане на дърво и други. За доброто настроение ще се погрижат група The A.X.E. Project, като изпълнят келтска музика.

Цената за вход е 10 лева, а за деца до 12 години – безплатно. Вече можете да закупите своите билети онлайн от eventim.bg, bilet.bg или на място в Office 1 Superstore, книжарници Booktrading, магазини „На тъмно“.

В цената е включена белтенска картичка, гривна и курбан.

Вижте цялата програма на празника:

09.00-11.00 Вход на участниците. На входа се дават традиционна белтенска картичка

11.00-11.20 Официално откриване

11.30-12.30 Програма от Багатур
– ритуали
– бойни умения на траки и келти
– фрагмент от бойни възстановки по наши земи

12.30-12.40 Обявяване на продължение на програмата – Келтски игри. За децата – изработване на керамични съдове и рисуване с професионални художници. Съвети на Друид. Келтски масаж. Келтски чай.

12.40-14.00 Келтски игри със съдействието на екипа от Келтско
наследство, Багатур, Творецъ и гайдар.
1. мързеливата пръчка
2. обръщане на дърво /Caber Toss/
3. хвърляне на чувал с тежест през глава /Weight for Height/
4. хвърляне на топка от 500 гр. от винена бъчва /Hagis Hurling/

14.00-15.00 концерт на група The A.X.E. Project

15.00 Келтски традиции.
1. изпълняване на ритуала „Келтски Брак“ /Hand-Fasting/
2.заключителен ритуал „Мейпол“ с „Магическа захар“

16.30 край на празника

Може да следете и фейсбук събитието тук

Сподели публикацията