Slide
Slide

София. Комисията по туризъм ще разгледа на редовното си заседание в четвъртък тази седмица два законопроекта във връзка с възстановяването на помощта от 35 евро на седалка.
Очаква се на заседанието да присъстват председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, както и представители на Министерството на туризма.

Фаза III от схемата в помощ на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм за периода от 01.06.2021г. до 31.12.2021г., беше прекъсната с обнародваните на 16.09.2021 в бр. 77 на Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

За да възстанови работещата схема, както и да премахне текст, смисълът на който бе определен по-рано от Европейската комисия като дискриминационен, що се отнася до определението „български“ авиопревозвачи, служебният кабинет внесе проект № 47-102-01-6 от 6.12.2021 г. на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците.

С изменението на нормата се цели чрез държавната помощ по чл. 26 от законопроекта да се продължи подпомагането на туроператори, които през периода от 1 юни 2021 до 31 декември 2021 г. са предоставяли туристически пакети на потребители с крайна дестинация България, както и да бъдат смекчени социално-икономическите последици за туристическия сектор от пандемията от COVID-19 като се осигури възможността на предприятията получатели да се възстановят от кризата и да стабилизират ликвидността си.

Сподели публикацията