Slide
Slide

София. Правителството одобри позиция на България за участие на 28 септември в неформална видеоконференция на министрите на туризма на Европейския съюз (ЕС) относно настоящата ситуация в туристическия сектор в контекста на COVID-19 и мерки за възстановяването му.

Дискусиите ще се фокусират върху формулирани от германското председателството на Съвета на ЕС въпроси и дискусионен документ. Те ще са свързани с обмен на информация и анализ на настоящото състояние на туристическия сектор в държавите членки, както и с изводите и тенденциите при летен сезон 2020 г.

Същевременно ще бъде разисквана епидемиологичната обстановка и конкретните мерки, които са предприети, за да се ограничи разпространението на инфекцията в туристическите райони. В рамките на неформалната видеоконференция ще бъде обменена информация и по отношение на създадените институционални структури за справяне с настоящите предизвикателства.

Ще бъде дискутирана необходимостта от адресиране на някои конкретни предизвикателствата на Европейско ниво.
Позицията на България очертава като приоритет за страната ни отварянето на границите, тъй като това е основна предпоставка за възобновяване на туристическата дейност и засяга пряко туристопотока.

Изразена е подкрепа за координиран подход по отношение на ограниченията за пътуване, който следва да бъде в съответствие с принципа на пропорционалност и липса на дискриминация, като се прилага за страни със сходна епидемиологична обстановка.

Отбелязани са проблемите, свързани с ликвидността на туроператорите и туристическите агенти, водещи до опасност от фалити, които показват недостатъци в осигуреността на туристическата система. Поради това се предлага на ниво ЕС да се обмисли възможността за създаване на единен Европейски гаранционен фонд, който да смекчава рискове от подобен характер.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията