Slide
Slide

Хисаря. Близо 20 минерални басейна греят в Хисаря. Те привличат стотици посетители всеки ден, а през уикендите СПА столицата на Балканите заприличва на екзотичен морски курорт – настроението на лятото изригва в плажовете с кристално чиста минерална вода, от телата по бански костюми на шезлонгите под чадърите, от заведенията край тях  с летни коктейли, сладолед и напитки.

В изобилието от предложения всеки може да открие своето място, макар че ако избереш едно, изкушението да отидеш следващия уикенд на друго е много голямо и си струва да му се отдадеш, за да изпиташ повече радост от лятото.

Хисаря е само на 40 км от Пловдив и на почти толкова от Карлово. Затова най-голямата част от посетителите са от южната и северната част на областта. Но и софиянци заемат солиден дял сред плажуващите пред уикендите в Града на императорите.

Тази година перлата за плажуване е новият минерален комплекс “Terme di Hissar”. Комплексът е разположен на 700 метра от центъра на Хисаря в едно от най-тихите кътчета на града. Басейните, заведенията, баровете и Релакс зоната са разположени на площ от 14 декара. Приятно озеленено с маслинови и палмови дървета, с тревни площи и цветни градинки, това място предразполага към приятна почивка и предлага невероятна гледка за очите. Комплексът има два детски басейна, голям релакс басейн, спортен басейн с полуолимпийски размери и закрит релакс минерален басейн в Релакс зоната. А малките посетители могат да се наслаждават на щури игри в детските басейни и на първокласна детска анимация.

В Terme di Hissar отглеждат 50 прекрасни палми „Вашингтония“, най-високата от които е около 7 метра – колкото 2/3-етажна сграда.

Тези изключително красиви дървета могат да достигнат височина до 25-30 метра, а родината им е Северозападно Мексико.

Всички водни съоръжения, включително и топлият релакс басейн в Релакс зоната, са захранени с минерална термална вода от водоизточник „Банчето – кв. Миромир“.

В комплекса има заведение за хранене, както и три бара. Сред тях е и първокласният воден бар, потопен в прекрасния минерален басейн. Ползване на открити басейни с минерална вода /2 детски басейна, голям релакс басейн, спортен басейн с полуолимпийски размери/, чадър и шезлонг е на цена 25 лева през уикенда от петък до неделя. През останалите дни на седмицата от понеделник до четвъртък цената е 20 лева. Срещу тези цени може да останете в комплекса през целия ден. Ако планирате да плажувате само четири часа от 14 до 18 часа, ще ви легне по-евтино – 17 лева през седмицата и 20 лева през уикенда. За децата цените са наполовина.

Освен по луксозните басейни като този в Терме ди Хисар и в известните хотели „Аугуста“ и „Хисар“, които се радват на огромен брой почитатели, стотици хора избират да плажуват на двата големи басейна – „Ди Аква“ и „Извора“. Обстановката предполага идеална почивка – простор, зеленина, чисти басейни, шезлонг и чадър за всеки – това си влиза в цената на билета, и заведение, за да се подкрепите с лека храна и напитка. През уикенда цената в двата хитови басейна цената е 16 лева с шезлонг и чадър, а ако искате да лежите върху хавлия и само с шапка на глават,а ще спестите 2 лева в „Извора“ и шест лева в „Ди Аква“. През седмицата цената на билета в „Извора“ е 14 лева, в „Ди Аква“ – 10 лева, но без шезлонг.

В Хисаря всеки хотел разполага с открит минерален басейн за плажуване, така че изборът е много голям.

Водата в Баня извира на 100 метра от къпалнята

В близкия град Баня също има добри варианти за хубаво лято. Хит си остава народния „Централен минерален плаж“. Неговите четири басейна са пълни с натурална минерална вода, изворите, от които тя блика, са на по-малко от 100 метра от басейните. Водата в тях  се сменя два пъти седмично. Цената на билета е седем лева, за деца 3 лева. За шезлонг се плаща допълнително.

Славата си оспорват и големият комплекс „Строител“, и „Царска баня“. Комплексът „Строител“ привлича с модерните си басейни с джакузи, с по-топла и със съвсем студена вода, както и с детска зона. Шезлонгът и чадърът са гарантирани в тази цена. Билетът през цялата седмица е 15 лева, за деца – 7.  „Царска баня“, е уютно място, където има един басейн с няколко зони за плуване, топилка с гореща вода, шезлонгите са разположени буквално до басейна.

За да си запазите място и на „Строител“, и в „Царска баня“ обаче, е добре да отидете по-рано, към 10.30 часа вече ще разчитате на късмет.

И тази година работи басейнът близо жп гарата, който доскоро носеше името „Зи-зи бар и бийч“ и бе любимо място на тийнейджърите. Сега се нарича „Мика Бийч“. Там е зелено и тихо, а водата не е минерална. Билетът за възрастни е 15 лева, за деца от 5 до 11 години – 7 лева. Източник Марица

Сподели публикацията