Мистичният звук на гайди даде началото на Северняшката сватба на събора „Леденика“

Враца. Пресъздаването на автентичната Северняшка сватба бе дадено от шествие на 30 гайдари, което премина около подредените 45-метрови месали. Програмата продължи с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Кметът на Община Враца Калин Каменов благодари на всички присъстващи на четвъртото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“, като ги призова да съхраняват българските традиции и да ги предават на своите деца.

Северняшката сватба започна с ритуал, като след него бе извършен граждански брак.

Двойката Петя и Калин бе благословена от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Празникът продължи с богата програма, в която участие ще вземат талантливите музиканти от оркестър „Виво Монтана“ и изпълнения на народния певец Янко Неделчев.

В рамките на втория ден от Събора бяха наградени и победителите в конкурса за автентична народна носия.

Близо 20 участници от различни фолклорни области на страната се включиха в конкурса за автентична народна носия, който е част от фолклорен събор „Леденика“.

Участниците бяха оценявани от жури, в състав: етнографът Недка Димитрова – председател и членове – Силвия Гарванска – етнограф и Хари Георгиев – хореограф.

На първо място бе отличена Савина Енчева, чиято носия е с мотиви от Беломорска Тракия. Второто и трето място си поделиха – Теодора Христова от село Паволче и Ганка Пищикова – с носия от старозагорския край.

Програмата продължава с изпълнения на оркестър „Виво Монтана“ и народния певец – Янко Неделчев.

Уникално! Първият дигитален хотелски рецепционист обслужи първите си 300 гости (видео)

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA