Slide
Slide

Полицаят Тихомир Радев тръгна от изворите на Дунава и продължава с каяк до устието

Полицаят-пътешественик от Шумен Тихомир Радев, който на 11 юни тръгна в самотно оцеляващо плаване от изворите на река Дунав към устието при Черно море достигна на 11-ия ден унгарската столица Будапеща, съобщи Монитор. За това съобщи самият Тишо в профила си във фейсбук, като сподели и ексклузивни кадри с последователите си.

Главен полицай Тихомир Радев от „Охрана на обществения ред“ в РУ на МВР в Шумен, който е и бивш главен скаут на България се впусна в приключенското плаване по Дунава вдъхновен от романа на Жул Верн „Дунавският лодкар“. Шуменецът пътува в каяк с дължина 5.08 метра, широчина 63 см. и тегло 28 килограма, който допълнително е оборудвал със слънчев панел за електричество и поставки за камери, вози със себе си и колесар, с който да придвижва лодката си, когато трябва да минава покрай шлюзове и електроцентрали.

Нощите Тишо прекарва в палатка на брега, храни се само с това, което му донесе реката и добри хора по бреговете й, заради което определя пътешествието като оцеляващо. „89 км във вятър, дъжд и гръмотевици! И сега ме трещи яко! На сухо и топло съм в палатката.“ – написа вчера полицаят от Киш-Харош сигет в предградията на Будапеща. До момента единствената по-сериозна авария е с колелото на количката за канута, но Тихомир го оправил с помощта на „свинска опашка“. В понеделник пък се наложи да остане един ден на австрийски бряг заради лошото време, което е използвал да се изпере и да си приведе в ред оборудването – предният ден панелът не заредил достатъчно ток.

Тихомир Радев е влязъл в ролята литературния герой Илия Бруш, който в навечерието на Априлското въстание от 1876 година преплавал Дунав от изворите й до устието на Черно море. Романът „Дунавският лодкар“ (Le pilote du Danube) често е наричан русенският или българският роман на Жул Верн и е едно от посмъртно издадените му приключенски произведения. Българският патриот Сергей Ладков, скрит под унгарско име плава на баржа по течението на Дунава към родния си град Русчук, преследва го смъртният му враг, престъпникът Иван Стригов, а по стъпките му е и полицейският инспектор Карл Драгош. Приключенското и визионерското се преплитат в произведението на Жул Верн, като се смята, че чрез образа на ченгето Драгош е прокарана идеята за създадената много по-късно организация Интерпол.

Сподели публикацията