Slide
Slide

с. Неофит Рилски, Варна. 8-годишната Християна Христова от София преряза лентата на откриването на най-големия и първия по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света.

Християна Христова

Хиляди хора присъстваха на откриването на мащабния проект в село Неофит Рилски, който се намира само на 33 км от Варна. В малкото селце непрекъснато прииждаха автомобили от всички краища на страната. Мнозина от посетителите гордо развяха българския трибагреник.

„Едното ни послание е към българите, а то е, че те са велики хора и всеки един от тях само това, че е българин му е достатъчно да се справи с всички трудности по света. Посланието към чужденците е да покажем нашия принос за историята. Нека да видят в годините, които са били тъмни за тях,  всъщност ние сме били носители на светлината. И нека да не забравяме, че светът е променлив, да се уважаваме всички хора по света. Някой път един е на върха, после друг – не са знае как ще се развият нещата“, заяви изпълнителният директор на „Исторически парк“ АД Ивелин Михайлов, който заедно с доц. Николай Нинов е инициатор на грандиозния проект, който повишата българския дух. Ето какво сподели Михайлов на откриването:

Историческият парк е разположен на над 700 декара площ. Атракционният парк ще предлага на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. Днес се откри първият етап от изграждането на Исторически парк с епохите халколит, неолит, траки, славяни, прабългари. Всеки посетител може да се докосне до бита, културата, обичаите и да надникне в къщите, в които са живяли нашите предци.
Входът на Историческия парк представлява средновековна крепост, а след него посетителите могат да надникнат в къщите от епохите. Пътешествието за тях продължава през тракийския период с посещение на тракийски дворец. В непосредствена близост до него са изградени три гробници, които представят детайли от живота на древните траки. Исторически парк очарова и с древни славянски и прабългарски селища.

Аниматори и доброволци, облечени в антично облекло допринасят за автентичния привкус на събитието чрез интригуващи разкази за древните епохи.

Присъстващите повдигат своя български дух не само чрез обстановката, която ги заобикаля, но и докосвайки се до уникални картини и предмети, които изобразяват славните времена на българите, както и до копие на златното съкровище.

„Исторически парк“ е проект в развитие за мащабен културно-исторически комплекс, представящ автентични исторически ценности и артефакти от световна значимост. Превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм, най-големият и първи от този тип в света. Днес и утре посетителите имат възможност напълно безплатно да посетят „Исторически парк“. Гостите се насладиха на питки от древни времена, както и на богати трапези до сцената.

Текст и снимки BGtourism.BG

Уникално! Първият дигитален хотелски рецепционист обслужи първите си 300 гости (видео)

Сподели публикацията