Slide
Slide

Проектът е част от кампанията „Естествено в България“, подкрепена от местните власти и бизнеса

Бургас. Министерството на туризма стартира инициативата „Денят за вас“, която ще започне с участието на община Бургас на 25 юни. Проектът предвижда в един ден през лятото всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен.

Целта е по този начин да се привлекат повече посетители заради културно-историческите забележителности и атракциите в района. Така ще бъде надграден и обогатен основният морски туристически продукт и гостите и жителите на общината ще могат да се запознаят с богатото наследство в съответния регион.

„Денят за вас” е част от инициативите на Министерството на туризма в сътрудничество с бизнеса и местните власти за стимулиране на вътрешния туризъм. Това е един от фокусите в работата ни през 2019 г., обявени в началото на годината с посланието „Естествено в България”.

Община Бургас първа ще отвори вратите на музеите си като част от инициативата. На 25 юни (вторник) с вход свободен ще са 10 емблематични туристически обекта за морската община. Авиомузей Бургас, Къща музей „Петя Дубарова“, Музей на остров „Св. Анастасия“, Исторически музей, Етнографски музей, Археологически музей, Природонаучен музей, Туристически комплекс „Акве Калиде“, Културен център „Морско казино“ и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ ще посрещат безплатно туристи през целия ден. Всички желаещи да посетят атракциите могат да намерят повече информация за работното време и точните адреси на официалната страница на община Бургас.

В инициативата „Денят за вас“ ще се включат и редица други морски общини.

На 11 юли 2019 г. в Китен посещението на експозицията за подводна археология „Тайни на морското дъно“ също ще бъде безплатно за гостите и гражданите на града. Община Приморско, която ще се присъедини към проекта на 2 септември 2019 г., е анонсирала, че ще отвори следните туристически обекти на своята територия за свободен достъп на туристи: Тракийско скално светилище „Бегликташ“, Исторически музей-Приморско, Експозиция „Българската Ясна поляна“, с. Ясна поляна.

В Поморие „Денят за вас“ ще се проведе на 6 септември с атракциите Исторически музей Тракийска гробница и Музей на солта. На 21 септември обектите към Исторически музей-Балчик също ще бъдат с вход свободен.

Инициативата е отворена и към нея могат да се присъединят и други общини както по Черноморското крайбрежие, така и във вътрешността на страната.

Сподели публикацията