Сийка Кацарова (вляво), Мартин Захариев и Николина Ангелкова на пресконференцията след срещата в курорта "Златни пясъци"
Slide
Slide

Варна. Изключително много ме е яд на тази толкова негативна кампания, която се изнесе преди няколко седмици. Никога не сме крили, че има проблеми, но ние винаги търсим заедно решение с представителите на сектора, с бранша и местните власти. Търсим да решим проблемите, така че да създадем устойчивост на сектора.

Това коментира днес след заседанието на Националния съвет по туризма, което се проведе в курорта „Златни пясъци“ министър Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според нея, по данни на хотелиерите по цялото Черноморие има достатъчно туристи. „Винаги сме апелирали, когато има безпардонни единични случаи, да бъдем сигнализирани, за да вземем мерки. Защото такива единични случаи рушат образа на българския туризъм“, коментира тя.

Според министър Ангелкова, с общи усилия, които предлага ведомството, се цели туристическият продукт да стане по-устойчив. „Няма как да замитаме проблеми от 20 години“, добави министър Ангелкова, след като бе попитана за коментар на излезлите преди седмици снимки с празни плажове по черноморските ни курорти.  Според представителя на Националния борд по туризъм, Мартин Захариев, 2019 година е преломна за сектора. „Считаме, че трудно ще постигнем резултата от 2018 година. Негативната кампания изиграва негативен ефект и трябва повече да се ценят даденостите на нашите курорти“, коментира той. Според него, документите на Министерството на туризма все по-правилни и модерни, но в този смисъл той и колегите му имат известни корекции. „Нашите документи и политики стават  по-добри, но парите за туризъм остават малко. За щастие правителството има намерение да увеличи парите за реклама. Освен това цялостна визуализация на националния бранд на България. Това е от критична важност за следващите поколения“, добави Мартин Захариев. Той допълни, че браншът настоява за искали по-активно отношение на дипломатическите служби на България в подкрепа на туризма, улесняването на издаването на визи за руски и турски туристи, както и за превръщането на читалищата в страната в звена с насоченост и за туристически информационни центрове. Мартин Захариев поиска още, Статистическият институт да коригира цифрите за посещенията на туристите в страната ни, тъй като те се различават в пъти от реалните цифри, предоставяни от министерството. Според него предстоящото въвеждане на единна система за туристическа информация ще осветли сектора. Според Сийка Кацарова от Български съюз по балнеология и СПА туризъм, много е важно да се осигури не само сезонен достъп до септември на немските туристи до Варна и останалите курорти по Черноморието, тъй като тези гости могат да идват на рехабилитационни почивки чрез допълнителното здравно осигуряване, което имат в страната си.

Сподели публикацията