Slide
Slide
Slide
Slide

Поморие. В Посетителски център „Поморийско езеро“ е монтирана камера за постоянно видеонаблюдение на птиците в езерото в реално време. Камерата е свързана с монитор, поставен вътре в залата, който позволява да се наблюдават птици 24 часа в денонощието, дори и при лоши метеорологични условия. Посетителите в центъра могат да се запознаят с живота на птичките – как се хранят, как гнездят, как се излюпват малките пиленца и какви грижи полагат за тях възрастните птици.

Изключително интересни за посетителите са и брачните танци, изпълнявани от мъжките индивиди при ухажване на женската, в рамките на размножителния сезон. Може да бъде видяна и единствената и най- голяма по численост колония в Югоизточна Европа на емблематичната за Поморийско езеро Гривеста рибарка, както и Саблеклюни, Кокилобегачи и други. В момента Гривестите рибарки наброяват около 2000 индивида, а преди 10 години са били едва 10 на брой.

В центъра е представена и съвместна изложба на Исторически музей – Поморие и Регионален исторически музей – Бургас „Птиците – небесни пратеници или какво?“.

Работното време на Посетителски център „Поморийско езеро“ е: вторник, сряда, четвъртък, петък, събота и неделя: от 9.00 до 13.00 ч. и от 14.00 до 18.00 ч.; почивен ден – понеделник.

Сподели публикацията