По 7 лева за чадър и шезлонг в Албена, цените за това лято ще останат непроменени
По 7 лева за чадър и шезлонг в Албена, цените за това лято ще останат непроменени
Slide
Slide
Slide
Slide

Албена. Средно по 1,6 млн. литра минерална вода на ден добива ваканционно селище Албена, обявиха от ръководството му на 22 март – Световен ден на водата. Курортният комплекс задоволява 85% от водното си потребление чрез собствени източници. Изследвания показват, че качеството на водата в Албена по нищо не отстъпва на това в международно признатите балнеологични центрове като Баден-Баден (Германия) и Карлови Вари (Чехия). Богата е на специални минерали като силиций, сяра, селен, радий, желязо, магнезий, калций и хидрогенкарбонат, а лечебните й свойства са познати от римски времена.

Освен за ежедневно захранване на вътрешната ВиК мрежа, многобройните открити и закрити басейни и огромния аквапарк, минералната вода се използва и за утвърдени балнеолечебни програми в най-големия в страната Медицински център и Болница за рехабилитация – Медика Албена. Специалистите прилагат целебния дар от природата, за да лекуват заболявания на периферната нервна система, на централната нервна система, на опорно-двигателния апарат, както и под формата на питейно балнеолечение и балнеопрофилактика при стомашно–чревни, жлъчно–чернодробни и бъбречно-урологични заболявания. Осъществяват се различни процедури, сред които подводен масаж с тангентор, хидромасажни вани с билки, морски водорасли, луга и етерични масла, четири и двукамерни галванични вани, водна гимнастика. Благоприятен ефект се наблюдава също при понижаване на кръвното налягане и подпомагане работата на сърцето, регенериране и усилване на имунната и сърдечно-съдовата системи, подобряване на метаболизма, както и елиминиране на функционални разстройства и възпалителни процеси.

Силата на водата е впрегната и в прилагането на корпоративната политика, свързана с опазването на околната среда и предлагането на устойчив туристически продукт. Затова ваканционното селище я използва като енергиен източник за генериране на топлина в локална централа. В бъдеще ръководството на Албена планира и изграждането на няколко точки в рамките на комплекса, откъдето достъпът до животворната течност ще бъде напълно безплатен.

Сподели публикацията