Slide
Slide
Slide
Slide

Албена. Средно по 1,6 млн. литра минерална вода на ден добива ваканционно селище Албена, обявиха от ръководството му на 22 март – Световен ден на водата. Курортният комплекс задоволява 85% от водното си потребление чрез собствени източници. Изследвания показват, че качеството на водата в Албена по нищо не отстъпва на това в международно признатите балнеологични центрове като Баден-Баден (Германия) и Карлови Вари (Чехия). Богата е на специални минерали като силиций, сяра, селен, радий, желязо, магнезий, калций и хидрогенкарбонат, а лечебните й свойства са познати от римски времена.

Освен за ежедневно захранване на вътрешната ВиК мрежа, многобройните открити и закрити басейни и огромния аквапарк, минералната вода се използва и за утвърдени балнеолечебни програми в най-големия в страната Медицински център и Болница за рехабилитация – Медика Албена. Специалистите прилагат целебния дар от природата, за да лекуват заболявания на периферната нервна система, на централната нервна система, на опорно-двигателния апарат, както и под формата на питейно балнеолечение и балнеопрофилактика при стомашно–чревни, жлъчно–чернодробни и бъбречно-урологични заболявания. Осъществяват се различни процедури, сред които подводен масаж с тангентор, хидромасажни вани с билки, морски водорасли, луга и етерични масла, четири и двукамерни галванични вани, водна гимнастика. Благоприятен ефект се наблюдава също при понижаване на кръвното налягане и подпомагане работата на сърцето, регенериране и усилване на имунната и сърдечно-съдовата системи, подобряване на метаболизма, както и елиминиране на функционални разстройства и възпалителни процеси.

Силата на водата е впрегната и в прилагането на корпоративната политика, свързана с опазването на околната среда и предлагането на устойчив туристически продукт. Затова ваканционното селище я използва като енергиен източник за генериране на топлина в локална централа. В бъдеще ръководството на Албена планира и изграждането на няколко точки в рамките на комплекса, откъдето достъпът до животворната течност ще бъде напълно безплатен.

Сподели публикацията