Министерството на туризма награди талантливи деца, едно от отличията отпътува за Каварна
Министерството на туризма награди талантливи деца, едно от отличията отпътува за Каварна

Министърът на туризма Николина Ангелкова награди децата, които бяха отличени в конкурса за детска рисунка на тема „Моята ЕДЕН дестинация в България“. Вълнувам се, че сме заедно на днешната церемония и съм впечатлена от всяка рисунка, каза министърът. Тя благодари на всички участници в конкурса за желанието и таланта и времето, което се отделили, за да се включат в него.
Надпреварата беше изключително оспорвана, посочи министър Ангелкова. Изпратени бяха повече от 250 рисунки в периода на провеждането на конкурса през ноември миналата година. Всички творби бяха оценявани от жури, както и качени на официалната страница на Министерството на туризма във Фейсбук, където се състоя електронно гласуване. Част от ЕДЕН мрежата на България са 17 града от цялата страна – Ямбол, Драгоман, Ардино, Чавдар, Мездра, Силистра, Луковит, Сандански, Кюстендил, Белоградчик, Белица, Сапарева баня, Каварна, Враца, Странджа, Казанлък и Кърджали.

Пресъздавайки вашите впечатления, можем да представим най-добре тези 17 града и в страната, и извън пределите й, каза министър Ангелкова. Тя допълни, че е впечатляващо как децата съживяват през своя поглед в една картина прекрасните места в Родината, които малко познаваме. През погледа на детските очи можем да покажем как изглеждат туристическите дестинации в България.
Министър Ангелкова откри и изложба от 60 пана с детските творби. Рисунките, които са изложени, са тези, които са получили най-много харесвания във Фейсбук страницата на министерството в периода на провеждане на конкурса. Тя информира, че те ще бъдат изложени и на други места в страната, изложбата ще гостува и на Народното събрание по повод 140 години парламентаризъм. Предвижда се детските картини да бъдат показани също на летище София.
Само с един поглед тук можем да видим колко е красива България, каза Александър Иванов, кмет на Драгоман. Този конкурс и изложбата са страхотна идея и аз съм впечатлен от инициативите на най-младото министерство, посочи още той. И допълни, че е гордост първата награда в надпреварата да е именно от община Драгоман.
Министър Ангелкова награди големия победител в конкурса – Нанси Йорданова, на 13 години от гр. Драгоман. Нейната рисунка е на тема „Параклис „Св. Атанасий Велики“ – Неделишки манастир“ и е получила 129 точки от оценката на журито. Журито определи две втори места за Николета Маринова, на 13 години от гр. Каварна, рисунка за дестинация Каварна, получила 128 точки, и Ралица Ганева, на 12 години от Попово, рисунка на тема „С България в сърцето – Каварна“, за дестинация Каварна, получила 128 точки.
Награди получиха Ивана Кунева, на 12 години от гр. Луковит, с рисунка на тема „Пещера Проходна – Очите на Бога“ със 124 точки и Стела Петрова, на 12 години от гр. Мездра, с рисунка на тема Църква „Св. вмчк. Георги Победоносец“, получила 124 точки. И двете творби са подредени на трето място в класацията на журито. Четвърто място и поощрителна награда получава Диляра Реджебова, на 11 години от гр. Ардино, рисунка за дестинация Ардино, със 121 точки.
Наградени бяха и отличените във онлайн гласуването във Фейсбук страницата на Министерството на туризма. Интернет вотът определи първо място за Катерина Гетова, на 11 години от гр. Мездра, с рисунка на тема „Църквата Св. Георги в нашия град“, която получи 912 лайка. На второ място застава Елена Стилиянова, на 11 години от гр. Луковит, с рисунка на тема „Провъртеника – природно скално образувание“ с 812 харесвания. Третото място е за Емине Дрангова, на 14 години от гр. Белица, чиято творба изобразява момиче от дестинацията и има 554 лайка.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE