Истанбул, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Истанбул. Гражданите на Катар заемат първо място сред туристите, които са похарчили най-много средства по време на престоя си в Турция през първите седем месеца на годината, сочи доклад на компанията Глобал блу, която се занимава с възстановяване на данъци при пазаруване в чужбина по време на туристически посещения.

Всеки катарец е похарчил средно по 6 782 лири по време на почивката си в Турция. На второ място е ОАЕ с 6441 лири, а на трета позиция Германия с 5412 лири. Присъствието на германци в челните места на класацията се дължи преди всичко на турците с германско гражданство, които се връщат през лятото при роднини в Турция, поясняват от Глобал блу.

Туристите в Турция са харчили със 70 на сто повече тази година спрамо същия период на м.г. Сериозен ръст има при похарчените средства от туристите от Израел (182 процента), Египет (161 процента), Ирак (138 процента) и Либия (124 процента). Китайците, посетили страната през първите седем месеца на 2019 г., са изразходвали за пазаруване с 85 на сто повече пари в сравнение със същия период на миналата година, като средната сума се изчислява на пет хиляди турски лири на човек.

Сподели публикацията