Поли Карастоянова, снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

София. „Апелираме към министър Христо Проданов, който е партньор на бранша, още отсега да започнем подготовка за алтернативен план, който плавно да даде възможност бежанците, които са тук и са настанени по хотели там, където са, да останат или да бъдат съвсем наблизо. Така по естествен начин да започне летният туристически сезон“,  това каза в „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS Поли Карастоянова от Национален борд по туризъм.

„Тези, които бягаха от войната, намериха подслон по нашето Черноморие. Ние не можем да кажем „до тук беше“, трябва да се намери място за бежанците близо до мястото, където са сега“, убедена е тя.

Според Карастоянова този план трябва да бъде подготвен още отсега. За нея е възможно и някои от бежанците да могат да си намерят работа в туризма.

За нея сезонът не се очаква да е силен и по-слабо ангажираните обекти биха могли да приемат бежанците след 31 май, отново с подпомагане от държавата.

„Когато поставяме въпроса за алтерантивните възможности, трябва да е ясно, че е въпрос на правила и процедури, които не се определят от Министерство на туризма. Би било неприемливо да не е способна българската държава да не може да намери решение за 25-30 хиляди бежанци, просто трябва да се работи по-стегнато“, смята Поли Карастоянова.

Относно Плана за възстановяване и мястото на туризма в него, тя заяви, че няма нито лев предвиден лев за бранша, засегнат най-силно от COVID. Карастоянова се надява, че документът не е затворен и предстоят промени, които да отразяват нуждите на туризма.

Целия разговор гледайте във видеото на NOVA NEWS.

Сподели публикацията