Slide
Slide

София. „Оптимизмът, който има във всички нас, много рязко докторите го опровергават. Новият щам се пренася изключително бързо. И затова въпреки месеците на локдаун, продължава да се покачва броят на заразените и починалите в страните в Европа“, заяви премиерът Бойко Борисов, който взе участие в редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че от чисто медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация, но ако прибързаме и тръгнем към крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с големи проблеми. „В момента 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това се случва в Европа и то идва към нас“, добави Кунчев.

Единственият компромис, който може да се направи със здравето, е свързан само с образованието. По определен ред учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се въртят на присъствено обучение, категорични са премиерът и здравният министър Костадин Ангелов.

Министър Ангелов: МЗ не подкрепя искането на заведенията да подновят работа от 1 февруари

До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията и ще вземем решение за затворените бизнеси, заяви Борисов. Още в началото на изявлението си той посочи, че от 30 000 регистрирани в бранша да услугите – заведения, ресторанти, едва 6 000 са подали заявления за подпомагане към държавата. Защо – оставям вие да прецените сами, коментира Борисов. По негови думи засега сме като оазисче по мерките и по това, което страната ни е направила.

Удължаването на мерките след 31 януари означава, че близо 100 милиона допълнително трябва да се дадат за неработещите бизнеси, добави Борисов.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Най-важните новини от туризма в България

Сподели публикацията