Slide
Slide

София. Премиерът Бойко Борисов пита екоминистъра Нено Димов защо е източено Шабленското езеро и верно ли птици умират. Преди ден природозащитници алармираха, че от Шабленското езеро е източен значителен обем вода, за да се предпази от наводнение намиращата се в съседство правителствена резиденция.

На днешното редовно правителствено заседание Борисов нареди на Нено Димов още днес да замине за Шабла и лично да провери ситуацията с Шабленското езеро, съобщи kmeta.bg. Според премиера е необходимо да се извърши проверка на място заедно с областния управител на Добрич и да се реагира веднага, ако се установят нарушения. „Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина“, категоричен беше Борисов.

Още в началото на правителственото заседание премиерът повдига темата: „До мен достига, че източвали езерото, стотици вида птици измират“, стана ясно от публикуваната част от стенограмата по темата.

Нено Димов обяснява, че нещата не стоят точно така. „Не умират стотици видове птици, не е източено, просто е намалено ниво, защото всяка пролет и не само Шабленското езеро, а по принцип се готвим за топене на снегове и валежите, които се очакват, така че нивата на язовирите и водните басейни да се поддържат в определени височини. Вчера от Районната инспекция във Варна излязоха с прессъобщение, има опасение от страна на някои екологични организации, че може да има проблеми. На този етап това са само опасения“, казва екоминистърът.

Но Борисов му нарежда: „Отиди лично на Шабленското езеро, защото не искам да ни вкарват в скандали, които лично провери. Виж ситуацията, ако има някакви нарушения, веднага реагирай на място. Създай организация, обади се на областния управител на Добрич да отидете заедно и да свършите работа. Покани и медиите, за да имат още информация. Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина“.

Сподели публикацията