Slide
Slide
Ардино. Екопътека, която свързва село Дядовци с Дяволски мост на река Арда, е новата атракция в Община Ардино. Тя е част от древен път на кервани, пътували от Беломорието за Горнотракийската низина. На много места са запазени калдъръм и укрепващи каменни зидове.
От високите скали „Чимен кая“ и „Картал кая“ пък има невероятен панорамен изглед към пролома на р. Арда, село Латинка, връх Карабурун и село Ахрянско.
Екопътеката започва от разклона по асфалтирания общински път за Дяволския мост, минава край наскоро изградена от общината беседка в с. Дядовци и преди билото над селото се отклонява надясно. Обозначена е с табели, с необходимата туристическа маркировка и е дълга около 5 км. Особено атрактивни са изградените от местни хора старинни кладенци по пътя, каменните зидове в местността „Баглък“ край селото, където преди години е имало обработваеми земи.
По пътеката може да се видят някои от 25-те вида защитени растения, включени в Червената книга на България, като родопски силивряк, див чемшир и др. Препоръчително е по нея да се минава с екскурзовод и да се вземат мерки за безопасно движение, тъй като има участъци с много висок наклон.
„Туризмът е основен приоритет за нас. Изграждането на туристическа инфраструктура ще продължи и в бъдеще, включително към крепостта „Асара“ в село Башево и крепостта край село Дойранци“, заяви кметът на община Ардино инж. Изет Шабан. Община Ардино/Текст и снимки: Гюнер ШЮКРИ
Сподели публикацията