Slide
Slide
Slide
Slide

София. По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

„След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси. След като бяха снимани десетки репортажи и дадени многобройни интервюта от хотелиери, мога уверено да заявя: хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна! Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от ковид кризата“, се казва в специално видеообръщение на вицепремиерът по ефективно управление. Видеото може да видите ТУК.

Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения.

Заведенията са против предложеното увеличение на ДДС за виното и бирата

„Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла.“, се казва още в обръщението.

“От 40 лв. на 15 лв. в топ сезон е неустоимо предложение. С високите цени на тока и инфлацията, която гони рекорди, държавата в лицето на “Промяната” прави неустоимо предложение на българските хотелиери: нощувка и 3 хранения на ден за настанени в обектите лица с временна закрила, срещу 7,6 евро на ден. Преди 5 месеца щедро обещаваха, че ще финансират всичко, само да вземат властта. Днес няма нови пътища, няма и да има скоро, цели сектори протестират, туризмът е без реклама в чужбина и без компенсации за кризите…”, написа в своя фейсбук профил народният представител и бивш министър на туризма Николина Ангелкова.

Записването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната телефонна линия – 02 905 5555.

Междувременно вече на терен пристигат анкетьори, които тестват офлайн платформата за събиране на данни от бежанците. На правителствения портал – https://ukraine.gov.bg/ -ще бъде публикувана информация, веднага щом платформата е достъпна и онлайн. По този начин хората с временна закрила ще могат и сами да попълват данните си.

Сподели публикацията