Slide
Slide

София. В присъствието на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева днес беше валидирана юбилейна марка, посветена на 15-та годишнина от членството на България в НАТО.
На церемонията в Министерския съвет министър Захариева подчерта значението на Северноатлантическия алианс за сигурността и просперитета на България и изтъкна, че откакто през 2004 г. страната ни се присъедини към алианса, БВП на страната се е увеличил повече от 3 пъти.
„НАТО не е само военен съюз. НАТО е преди всичко политически съюз, съюз за сигурност, за мир, съюз на държави, които са сходно мислещи, алианс на демократични държави, като единствената му цел е запазване на сигурността, мира демокрацията и просперитета“, заяви Екатерина Захариева.


Външният министър на България подчерта и, че имено днес Народното събрание ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония.
„Имаме много поводи за гордост и за радост днес, защото от 2004 г., когато станахме съюзници в НАТО, ние последователно и трайно, всички правителства, сме отстоявали, че най-добрият начин за мир, просперитет, сигурност в региона ни е политиката на отворените врати на НАТО“, заяви министър Захариева.
Валидирането на юбилейна пощенска марка е част от утвърдения Национален план от инициативи за отбелязване на 15-та годишнина от членството на България в НАТО и 70-та годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор, които се навършват през 2019г. Художник на марката е Николай Младенов.
В церемонията по валидирането на юбилейната марка участваха още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки, бившият министър на външните работи Соломон Паси.

Сподели публикацията