Д-р Костадин Коев - кмет на община Велинград
Slide
Slide

„Всеки гост на Велинград се впечатлява от спокойствието и зеленината на града. Ние посрещаме гости, а изпращаме приятели“, сподели в интервю кметът на община Велинград д-р Костадин Коев близо две седмици преди провеждането на Антикризисния Седми конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Д-р Коев, на 2 и 3 септември Велинград ще бъде домакин на Антикризисния Седми конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който ще привлече специалисти в туристическия бранш. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на туризма и на община Велинград. В конгреса ще участват хотелиери, експерти и много български общини, сред които и община Велинград, утвърдила се като СПА столица на Балканите. Какво означава за Вашия град, който е със силно изразен туристически профил, да домакинства на авторитетния форум?

– Голяма чест и признание е да сме домакини на това значимо събитие. Спа туризмът е един от най-засегнатите от коронавируса и съвсем естествено и нормално е на това събитие да се търсят решения за излизане от настоящата криза. Надявам се на дискусия, от която да се появят ползотворни решения за сектора, защото в кризата, наред със затрудненията, се появяват и множество възможности.

Провеждането на този форум несъмнено е признание за туризма като цяло на територията на община Велинград, признание за целия туристически бранш, признание за самата община като водеща туристическа дестинация в СПА туризма и балнеологията не само в България, но и на световно ниво. Провеждането на този конгрес на наша територия е още едно доказателство, че

Велинград трайно се е утвърдил като център на СПА туризма и балнеологията

и благодарение на това има привилегията да домакинства подобни събития. Благодарим за доверието и за оказаната чест!

Най-важните новини от туризма в община Велинград тук

Велинград има потенциал да бъде дестинация на 4 сезона – има минерални извори, здравословен въздух и човешки ресурс. Това място се отличава като едно от най-гостоприемните в страната. Какво включва Вашата програма за утвърждаване на дестинацията за целогодишен туризъм.

– Ние сме дестинация през 4-те сезона. Марката Велинград вече е наложена и се търси. Доказателство са множеството награди, които получиха нашите хотели, а и общината, през настоящата и изминали години. Няма да ги изброявам, за да не пропусна някоя, а те са наистина много.

Винаги го казвам и вероятно ще се повторя, но няма човек, който само веднъж е идвал във Велинград, защото ние посрещаме гости, а изпращаме приятели, които пак се връщат.

Има място за всеки – за луксозна спа почивка, за семеен уикенд в къща за гости, на къмпинг, в планината или в басейна…  Градът е спокоен има и много места за забавления – два аквапарка, конна база, полети с делтапланер, разходки с джипове през деня, дискотеки и барове през нощта. Въпреки ситуацията сега, почти всяка седмица има събития на открито – спортни и културни мероприятия.

Съветът ни по туризъм е работещ и заедно взимаме всички решения, свързани с туризма в града. По негово предложение станахме членове на BUBSPA и сътветно сега ще домакинстваме този голям форум

Най-важните новини от СПА туризма тук

Говорейки за туризъм, какви са възможностите за балнео и СПА туризъм в община Велинград и как ще ги надградите?

– Надявам се конгреса да даде ценни напътствия и да намерим полезни решения за бъдещето на СПА туризма и балнеологията. Нов елемент в развитието несъмнено е предстоящата ни работа с немските здравни каси за привличане на нови туристи и развитие на здравния туризъм. Тук е мястото да благодаря на Германо-българската индустриално-търговска камара, на г-жа Кацарова за всичко, което правят в тази посока и на Министерството на туризма, за това че поеха ангажимента да преиздадат на английски език луксозния каталог, в който е и Велинград.

Във Велинград организират СПА уикенд събор на … атрактивни американски автомобили

В условията на световна пандемия как община Велинград ще се позиционира за привличане на повече туристи от страната и чужбина, които желаят да почиват и да се възстановят в здравословна среда.

– Коронавирусът наистина стресира сектора. Много от нашите хотели затвориха още преди да бъде обявено извънредното положение на 13 март. Близо три месеца туризмът в общината, както и в цялата страна замря. След covid – удара браншът постепено се възстановява. Хотелите, с малки изключения, работят, спазвайки всички мерки, наложени от Здравното министерство.

Българинът добре познава Велинград.

Очаквам да повлияе и факта, че новия сезон на един от хитовите сериали по Нова, който стартира в началото на септември, е заснет във Велинград и показва красотата и спокойствието на града ни.  А от страна на Министерството очакваме малко по-силна реклама в чужбина на балнео, спа и здравния туризъм.

Велинград е сцената за втория сезон на All Inclusive

Изключително важна е градската среда на Велинград, който посреща доста посетители. Какви са най-важните проекти, които предстоят по отношение на парковете, зелените площи, местата за отдих?

– Всеки гост на Велинград се впечатлява от спокойствието и зеленината на града. Не напразно сме един от зелените градове на България. На територията на града има 14 парка. Всички са осветени, облагородени и уютни, с детски площадки и пейки, с камери за наблюдение.

Трябва да призная, че все още сме длъжници на инвеститорите в града. От страна на частния сектор наистина е вложено много. Но през последните 5 години и от страна на общината, с помощта на държавата и ЕС, също се направи много- центърът ни изглежда по-добре обновен, много улици, водопроводи се изградиха и подновиха. Вече е готов пътят Велинград – Сърница. Работи се по околовръстния път и по панорамния за Кръстава, който ще изнесе тежкотоварния трафик от града. Велинград все още не е разгърнал пълния си потенциал, а в тази посока общинската власт и целия бранш туризъм са заедно и резултатите са налице. Конгресът потвърждава това!

Разговаря Руслан Йорданов

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията