Slide
Slide

Бургас. Собственици на хотели от Южното Черноморие излязоха на протест в този час. Те са настанили украински бежанци по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила у нас. Хотелиери от Слънчев бряг посочват, че държавата не е изпратила сумите по програмата за май и юни.

Снимки Давид Сукнаров

Протестът започна в 8.30 часа на главния път Бургас –Слънчев бряг при кръговото кръстовище на Равда и е подкрепен от украинци. Хотелиери коментират, че ситуацията е критична, а част от тях теглят банкови кредити, за да плащат сметките си за хранителни продукти, ток и вода.

От Министерство на туризма съобщиха, че обработват огромен масив от данни на участниците по първата Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила. Извършва се преглед и на заявления с корекции и неотчетени нощувки от предишни периоди, тъй като трябва да се финализират всички плащания за извършени услуги до 31 май т.г., когато изтече програмата. Целта е да няма ощетени места за настаняване, участвали в Програмата за хуманитарна помощ.

Контролът се осъществява чрез списъци, предоставени от Държавна агенция за бежанците, Гранична полиция и Национална агенция за приходите. Трябва да се отчете фактът, че до 15 април регистрите на ЕСТИ отчитаха украинските граждани чрез паспортите на лицата. След тази дата задължително се отразява личният номер на чужденеца, по който се отчитат нощувките. Това обстоятелство изиска допълнителни проверки.

Документите за плащане са подготвени от Министерство на туризма и е въпрос на време след решението на Министерския съвет да се извърши превод на дължимите суми към хотелиерите и местата за настаняване. Министерството на туризма се отнася с изключителна отговорност към извънредната ситуация, в която се налага да работи. И в нито един момент забавянето не се дължи на субективни причини.

Сподели публикацията