Slide
Slide

Десетки участваха в разпъването на огромното знаме на ливадите на Рожен.

В символичното поставяне на внушителния трикольор участваха и известни имена от спорта – боксьорът Тервел Пулев, биатлонистката Екатерина Дафовска, сноубордиста Радослав Янков, Крум Дончев – автомобилен спорт, Елица Янкова – борба, Павел Лефтеров – автомобилен спорт и др. Много местни и дошли от страната за събора също участваха в разпъването на флага, който се е превърнал в символ на събитието.

Националният трибагреник бе изработен специално за събитието от фирма „Бендида“ в Първомай и е с площ над 7000 кв.м.

„Знамето е дълго 320 метра, с 20 метра е по-дълго от предишните знамена, които сме шили за събора на Рожен. Трикольорът е широк 21 метра, общата площ е над 4.5 дка, ако сложим лентите една до друга ще се получи дължина над 4.5 км. Използвани са около 20 км конци, знамето е тежко с конструкцията над 500 кг“, каза Атанаска Велчева от шивашката фирма изработила огромния трикольор. Изработването му отнело около месец работа на двама шивачи на две смени. „Сгъването и пренасянето беше най-трудното, правим го за трети път и знаем как да го шием. Това е най-голямото знаме като площ на България. Румънците са шили свое знаме 10 пъти по-голямо от нашето“, каза Велчева.

Трикольорът бе докаран на поляните на ролка с трактор. След това от бяло към червено бе спуснат по поляните.

Организаторите призоваха хората да не оскверняват знамето по време на събора като строго е забранено стъпването по него.

След като приключи събора огромното знаме ще бъде превърнато в хиляди малки знамена, които
организаторите на събора ще подарят за пореден път в София, но този път и в големите областни центрове, за Деня на независимостта.

За съборът, който започва сутринта в петък, вече са подредени на поляните четирите сцени и всички шатри на ресторанти, занаятчии, демонстрационни и атракционни места.

Организаторите призоваха хората да отиват на поляните в народни носии и обявиха конкурс за най-красиви автентични народни носии. На два пъти по време на събора – в петък и в събота от 16 часа каним всички, които са в народни носии в подножието на знамето, за да бъдат снимани за общ паметен кадър, казаха организаторите.

„Достатъчно голямо знаме, така че, това може да ни обедини всички, голяма част от българите – символа на България – националния трикьольор. За мен младите трябва да се учат истинската история, за да имаме бъдеще като народ. Енергийно, уникално място е Рожен, чувствам се у дома
си“, каза Тервел Пулев.

„За нас, за българските спортисти по света, знамето е свято. Носим знамето в сърцата си, химна. Този събор обединява всички българи и ни прави по-задружни и ни кара да се замислим за това, което имаме като богатство – страната ни, природата, спортисти и всичко останало“, каза Радослав Янков.

„За нас като спортисти, които сме представяли България и сме се борили за нея, е голяма чест да участваме в разпъването на най-голямото българско знаме“, каза и Екатерина Дафовска.

„Това за нас е много голяма емоция, цял живот сме се борили да защитаваме българския флаг и сме тук да разпънем едно от най-ценните неща на нашата Родина“, добави и Крум Дончев, който за първи път е на събора на Рожен.

Спортистката Елица Янкова пък дойде в народна носия за разпъването на знамето. Почитам българските традиции и всичко българско, каза тя.

Официалното откриване на тридневния събор ще направи в петък в 10.30 ч. президента Румен Радев.

От ОД на МВР – Смолян предупредиха, че във връзка с провеждането на събора, на територията му е забранено спирането и паркирането на моторно-превозни средства в лентите за движение от двете страни на пътното платно. „Паркирането да се извършва само в определените за това места! При извършено нарушение автомобилите ще бъдат репатрирани, а на нарушителите ще бъдат налагани административни санкции. Препоръчваме гражданите стриктно да спазват указанията на служителите на реда, които ще ги насочват към местата за паркиране!“, предупреждават от полицията. Текст и снимки Смолян Днес

Сподели публикацията