„Албена“ АД завършва финансовата 2021 година с нетна печалба от близо 3 млн. лв.
„Албена“ АД завършва финансовата 2021 година с нетна печалба от близо 3 млн. лв.
Slide
Slide
Slide
Slide

Албена. Нетна печалба от 2 922 000 лв. отчита за 2021 година „Албена“ АД. За периода дружеството е реализирало приходи от основна дейност в размер на 51 892 000 лв.Активите на компанията възлизат на 592 510 000 лв., а собственият капитал e 480 601 000 лв. Днес общото събрание на акционерите гласува да бъде изплатен годишен дивидент от 0,1 лв. на акция. Средствата ще бъдат разпределени след двугодишно прекъсване на възприетата назад във времето дивидентна политика. Решението идва във време, когато туристическият бизнеспредпазливо започна да се отърсва от икономическите последици на тригодишната COVID криза, но настъпилите военни действия в Украйна понижиха очакванията за реализирани нощувки през 2022 година до приблизително 70% от предепидемичната 2019-а.

Динамика мениджмънтът на „Албена“ АД наблюдава и по отношение пропорционалното разпределение на генериращите приход от основната дейност пазари. Сравнително устойчив е интересът към ваканционното селище от държавите в Източна Европа, които генерират около 40% от общите продажби (37% за Румъния и 3% за всички останали). Сред водещите в статистиката остава вътрешният пазар с 35% дял. Възстановяване с 2% бележи друг генеричен за „Албена“ пазар като немския, който през 2021 има дял от 11% (при 9% през 2020 и 19% през 2019 г.) Ръст до 4% се наблюдава при туристите от Франция, а тези от Бенелюкс са сравнително константни с 1%. В годината преди войната в Украйна, притежателите на руски паспорти са 8% от дошлите за ваканция в курорта.

Въпреки запазващите се турбулентност и непредвидимост на пазара, „Албена“ АД реализира инвестиционните си намерения, заложени в плана за 2021 година. На 17 юнит.г. отвари врати напълно обновеният 5-звезден хотел Amelia, посветен на Амелия Еърхарт – първата жена пилот, прелетяла Атлантическия океан. Той е най-новото попълнение в групата Deluxe & Lifestile, реализиран съвместно с френското проектантско бюро Borella. Заедно с него стартира и изцяло новата концепция за Luxury UltraAll Inclusive програма, предлагаща върхови преживявания за гостите.

Продължават и инвестициите, преследващи заложенитепрез 2017 година цели в Стратегията за устойчиво развитие. В експлоатация са слънчеви електроцентрали с обща пикова мощност от 1500 кВт, разпределени по покривите на 12 хотела на територията на комплекса. Инвестицията е в размер на близо 2,5 млн. лв. Генерираната енергия е изцяло за собствени нужди, катопо този начин годишно ще бъдат спестявани между 2000 и 2500 МВтч. По актуалните действащи цени това ще доведе до икономии от над 1 милион лева годишно. Това е втората подобна инвестиция след проекта INVADE, финансиран от програмата за наука и иновации Хоризонт 2020 на Европейската комисия, при който слънчева електроцентрала с капацитет от 30 кВтч и батерия за съхранение на енергията са монтирани във FlamingoGrand Hotel & SPA 5*.

Положителни финансови резултати показват и част от дъщерните дружества на „Албена“ АД. Печалба в размер на 311 000 лв. отчита официалният туроператор на курорта „Албена Тур“ ЕАД. Компанията за производство на възобновяема енергия от биоразградими отпадъци „Перпетуум Мобиле БГ“ АД е генерирала положителен финансов резултат в размер на 311 000 лв., а фирмата за изграждане, управление и логистично обслужване на недвижими имоти „Тихия кът“ АД носи печалба от 247 000 лв.

Краткосрочните планове на „Албена“ АД предвиждат преминаването на 4-звездния хотел Ралица Супериор под марката Calimera. Партньорството на дружеството с немската DER Touristik, част от базираната в Кьолн корпорация REWE Group, ще гарантира както ексклузивното представяне на хотела в маркетинговите комуникации на немския туроператор, така и внедряването и изпълнението на най-съвременнитестандарти за качество по отношение на предлаганата туристическа услуга. Концепцията предвижда ориентация на хотела към сегмент „семеен туризъм“, с акцент върху активната анимация, забавленията и кулинарните преживявания. Хотели под марката Calimera оперират в Египет, Гърция, Испания, Тунис и Турция. В дългосрочен план мениджмънтът планира разширяване на възможностите за къмпинг и караванинг на територията на комплекса, активен маркетинг в сегмент AIRBNB, изграждането на модерен басейн с морска вода, обновяване и реконструкция на хотели, нова пешеходна зона по крайбрежието и инвестиции в устойчив туристически продукт.

Сподели публикацията