Slide
Slide

Каварна. Екипът на Областен информационен център – Добрич (ОИЦ – Добрич) проведе информационно събитие в Каварна в партньорство с Областен пчеларски съюз „Добруджа“. Близо 30 от членовете на съюза от общините Каварна, Балчик и Шабла се запознаха с възможностите за европейско финансиране на дейности за отглеждане на пчели и биопроизводство на мед.

Михаела Козовска, експерт в ОИЦ – Добрич представи предстоящата подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. (ПРСР 2014-2020). Кандидатите по подмярката могат да бъдат физически  и юридически лица и кооперации, регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. Те трябва да притежават стопанство в размер между 2000 и 7999 евро стандартен производствен обем (СПО), и да са получили минимум 33% от общия доход за преходната година от земеделски дейности. Изчислението на СПО се извършва чрез електронна таблица, в която се посочва площта на отглежданите култури и/или броят животни. Земеделските стопани с пчелни семейства от 32 до 125 ще могат да кандидатстват за финансиране. Безвъзмездната финансовата помощ за един кандидат ще бъде не повече от левовата равностойност на 15 000 евро и ще се изплаща на два транша. След одобряване на проектното предложение се предоставят 10 000 евро, а останалите 5 000 евро след проверка на изпълнението на бизнес плана. Очаква се приемът на проекти да бъде отворен през май 2019 г.

Интерес предизвика и предстоящата тази година подмярка 16.4. „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставкиот ПРСР 2014-2020 г., по която ще се финансира създаването и развитието на къси вериги на доставки и за създаване и развитие на местни пазари. Къси вериги на доставки са тези, които включват не повече от един посредник между земеделския стопанин и потребителя. А „местни пазари“ са тези в радиус от 75 км от стопанството на произход на продукта до крайния потребител. Допустими кандидати ще са организации, съставени от земеделски стопани, МСП или търговци на дребно, които извършват своите дейности в обхвата на конкретна къса верига на доставки или в обхвата на конкретен местен пазар.  Експертите от центъра посъветваха присъстващите да следят сайтове на Министерството на земеделието и храните и Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020  (ИСУН), където ще бъдат публикувани насоките за кандидатстване по мерките от ПРСР 2014-2020 г.

Предоставена беше и информация за провеждането на изложения, панаири и фестивали в България и държави-членки на ЕС, чрез които производителите на мед и пчелни продукти ще могат да популяризират и реализират продукция си и да намерят партньори и пазари.

В края на срещата експертите и присъстващите дискутираха допустимостта на пчеларите по представените подмерки, начина на изчисляване на СПО и електронното кандидатстване чрез ИСУН 2020. Пчеларите оцениха положително срещата и пожелаха да участват в следващи информационни събития, както и посещения в офиса на ОИЦ – Добрич за по-подробни разяснения и възникнали въпроси.

Сподели публикацията