Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Варна. Очакваме предстоящият зимен сезон да бъде по-добър от предишния, който бе рекорден. Това сподели на пресконференция във Варна министърът на туризма д-р Илин Димитров. Той посочи, че първоначалните данни за записвания са много добри и показват увеличение от 5-7% на туристите спрямо миналата зима. Ръст има на редица пазари, като част от тях са Израел и Великобритания.

„Предизвикателствата през зимния сезон са в разходната част на нашата услуга и в енергоносителите. Практически е ключово важно да се запази таванът в цените на тока, като бъде въведен такъв и за газа, тъй като това определя услугата. Очакваме силен зимен сезон, а записванията вървят много добре. Помага ни и геополитическата обстановка, тъй като на западните пазари, където са другите зимни курорти, цените скочиха 2-3 пъти. Скокът на цените е близо 50%, а това ни дава възможност с добра реклама да привлечем повече гости“, каза Димитров. Министърът е категоричен, че ако няма таван на енергоносителите и помощи за безакцизно дизелово гориво, хотелиерите няма да издържат и някои изобщо няма да отворят.

Министър Илин Димитров участва в откриването на Дълбоко технологичен иновационен порт Варна

Той припомни, че страната ни разполага с едва 18 милиона бюджет за реклама, а средствата за реклама на съседните държави като Турция и Гърция са съответно с над 511 милиона лева и 250 милиона лева. Димитров е сподели, че трябва да има промяна в Закона за обществените поръчки, за да може Министерството на туризма да рекламира бързо и ефективно в онлайн пространството. Това ще позволи на страната ни да влезе в телефоните и лаптопите на европейските туристи.

Илин Димитров каза още, че през тази година над половината от туристите у нас са били българи, които са отсядали както по морето, така и във вътрешността на страната. Качественият туристически продукт в страната ни бе преоткрит от българските туристи, добави министърът.

Много български компании са заявили участие в B2B 5-дневен форум от 24 октомври в Полша, допълни Димитров. Той смята, че ако този модел е ефективен,  такива работни срещи ще се проведат и в други държави.

Министърът коментира във Варна и забавените плащания от държавата към хотелиерите за настанените украинци. Той сподели, че до края на месеца се очаква да бъдат изплатени всички суми, за настаняването на украински бежанци до края на август. От началото на войната в Украйна до днес в България са преминали и останали 220 100 бежанци от Украйна, а в момента в курортите и държавните почивни станции в страната ни са настанени 17 462-ма души.

Сподели публикацията