Slide
Slide

Ямбол. С три тона висококачествено вино местната винарска изба „Вила Ямбол“ отбеляза днес празника на лозарите и винарите. Събитието, организирано за четвърта поредна година в градския парк привлече над 10 000 жители и гости на града. Винената фиеста допълваха кулинарните изкушения, приготвени от Ути Бъчваров, гарнирани с атрактивни демонстрации и последвалите дегустации. За високия градус на емоциите допринесоха изпълненията на емблематичната ямболска певица Славка Калчева, Ансамбъл „Тунджа“ и кукерската група при Младежки дом „Георги Братанов“ – Ямбол.

Официалният старт на празника „Пазим духа на виното“ дадоха изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов и кметът Георги Славов. „Хубаво е, когато всички се събираме, за да отпразнуваме заедно нашите съхранени традиции, включително и във винопроизводството. Горд съм, че славата на Ямбол се разнася на цели четири континента“, каза в обръщението си кметът на града. Директорът на избата използва повода за благодари на всички настоящи и бивши служители, агрономи, технолози и всички ангажирани в процеса, с чийто труд „Вила Ямбол“ си е извоювала име на нашия и световния пазари. На днешния празник бе обявена и новината, че до края на годината „Вила Ямбол“ ще пусне на пазара нова серия от три вида тероарни вина от висок клас, които ще се отличават със специфичния си вкус, благодарение на подбрани микрорайони, където ще се отглежда гроздето при характерни почвени и климатични условия. След успеха на сериите „Вила Ямбол“ и „Кабиле“, това ще бъде новото попълнение в асортимента на избата.

Днешният Празник на виното традиционно бе прелюдия и към започващия на 28 февруари Международен маскараден фестивал „Кукерландия – Ямбол 2019“, който тази година чества своя 20-годишен юбилей. По мнението на фолклористи и етнографи корените на кукерските игри се свързват с древните езически обичаи на траките и тогавашните Дионисиеви празници.

Сподели публикацията