Slide
Slide

София. Националната програма „Отново заедно“ се удължава до 14 септември 2022 г. Това прие на днешното си заседание Министерският съвет. Лагерите ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това.

На 17 август Министерството на образованието и науката спря приемането на нови заявки за безплатни почивки заради увеличаващите се случаи на заболели от COVID-19 деца по време на пътуванията, като имаше възможност избраните дестинации да се заменят с други по-безопасни региони. В тази връзка 258 училища от одобрените 1133 по програмата не успяха да реализират планираните от тях пътувания. За покриване на разходите за неосъществените лагери училищата ще получат 3,5 млн. лв. до края на 2021 г., а самите почивки ще могат да бъдат осъществени в срок до 14 септември 2022 г.

Програмата „Отново заедно“ осигурява шестдневни безплатни ваканции на ученици от I до XI клас от държавни и общински училища, като се поставя основен акцент върху социализацията на децата. В същото време тя подпомогна различни сфери и елементи по веригата на туристическата услуга – от туроператори и хотелиери до музеи, екскурзоводи и други участници в сектора.

Програмата бе предвидена за 30 000 ученици и учители и финансирана с 15 млн. лв. именно от перото за подкрепа на туризма в централния бюджет. До 17 август 2021 г. МОН е одобрило заявки за над 24 800 ученици и учители от 1133 училища в цяла България на стойност 12,4 млн. лв. Неизразходените 2,6 млн. лв. ще бъдат планирани в централния бюджет за следващата година.

Учениците се настаняват само в категоризирани туристически обекти. Пакетът за шестдневното пътуване е с фиксирана стойност от 500 лв. на участник. Училищата трябва да съберат не по-малко от три оферти от туроператори и да изберат най-добрата от гледна точка на условия за транспорт, настаняване, хранене, застраховка и съпътстваща културна, спортна или социална програма. Условията за кандидатстване се определят изцяло от Министерството на образованието и науката.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията