Любопитно! Тръгна нова услуга – приятел под наем
Любопитно! Тръгна нова услуга – приятел под наем
Slide
Slide
Slide
Slide

Срещу заплащане приятелите под наем могат да изслушат проблемите ви, да отидат с вас на кино, на почивка или… да се представят за ваш партньор

Приятел под наем. Това е една от най-новите услуги, която се предлага у нас. Така срещу заплащане приятелите под наем могат да изслушат проблемите ви, да отидат с вас на кино или… да се представят за ваш партньор пред близки и колеги, съобщи Нова тв.

„Предлагам нова услуга на пазара! Идеята не е от вчера, но в България реално не е развита. Rent a friend. Toчно така звучи. Това е услуга предлагаща приятел срещу заплащане. Услугата не включва еротика”. Това гласи обява в социалните мрежи.

„Само от пускането на обявата досега имам поне 5 срещи, които са за 2 дни. Имаш нужда да ходиш на шопинг, нов си и не познаваш града? И решават да си наемат човек, който да ги придружи”, разказва Диана Николова.

Често хората, наемащи приятели, имат нужда само от слушател, разказва Диана.

„Понякога е много по-лесно да споделиш с непознат, защото няма да те осъжда, да разкаже на останалите ти приятели и да те предаде”, смята Диана.

„Много хора изграждат фалшив образ пред близките с идеята да не разочароват роднините и съответно понеже имат нужда от разкриване, те предпочитат това да е анонимно лице”, обяснява психолингвист Стела Богомилова. „Много сме критични. Това си е наша черта. Непрекъснато трябва да се дават оценки, да се отсъжда”.

Според психолингвиста Стела Богомилова, която познава добре и психологията, и езика, до приятел под наем стигат хора претърпели лични кризи.

„Общо взето хора, които прибягват към такива услуги, са хора, които са претърпели криза на доверието. Имат някакъв посттравматичен синдром, отхвърляне, загуба на близък”, обяснява Богомилова.

Диана признава, че е търсена, за да бъде представена като гадже пред родители, пред бивша приятелка, пред приятели.

А цената на услугата варира.

„Базова цена е 10 лева на час и според активностите може да се вдигне”, обяснява Диана. „Когато са бизнес срещи, когато приятел трябва да се постави пред други хора – тогава излиза по-скъпо”.

Така сумата може да стигне до 50 лева на час.

„Много е важно този човек под наем да бъде все пак сроден и сходен по отношение на нашите виждания – визия, темперамент, култура и тн”, обяснява Богомилова.

А всяка среща крие своите рискове, защото не знаеш на кого ще попаднеш. Затова особено важна е предварителната преценка.

И докато за приятеля под наем Диана няма проблем да застане пред камера и да разкаже за услугата, то повечето, които се възползват от нея  – го пазят в тайна.

 

Сподели публикацията