Паулина Пимперова, екскурзовод в Рим: Италия е готова да посрещне българските туристи, бързо се изчерпват часовете за посещение в музеите
Паулина Пимперова, екскурзовод в Рим: Италия е готова да посрещне българските туристи, бързо се изчерпват часовете за посещение в музеите

Римският историк Силвио Негро е обичал да повтаря, че за опознаването на Рим един човешки живот не е достатъчен. Италия предлага толкова много, че дори многократно да я посети, човек винаги ще има усещането, че е видял много малко. Специално за Bgtourism.bg от Рим – Паулина Пимперова – един от любимите екскурзоводи в Италия

Паулина Пимперова

– Здравейте, г-жо Пимперова! Днес Вие работите като екскурзовод в Италия. Вие ли избрахте тази интересна професия или тя Вас?
Здравейте, аз съм лизенциран екскурзовод в Рим и Ватикана и работя само във Вечния град и околностите. Въпреки че познавам добре тази прекрасна страна, не е възможно един екскурзовод да е компетентен за цялата територия на Италия. Определено аз избрах тази професия и бих я избрала отново и отново, въпреки трудностите в този момент.

Кога и защо продължихте своя професионален път в една от най-красивите и привлекателни дестинации в света?
Завършила съм специалностите „Международен туризъм” в Бургас през 1998 г., където изучавах и италиански език, и „Съхраняване и оценка на културното наследство” в Италия, където изучавах история на изкуството и археология и защитих дипломна работа в областта на средновековното изкуство. В областта на туризма работя от 1995 г., а като професионален екскурзовод на Вечния град – от 2010 г., когато придобих лиценз за Рим и Ватикана.

Рим, май 2021 г.

Последната година бе изключително тежка за туристическия бранш. Какви мерки имаше в Италия, които бяха насочени към екскурзоводите за съхранение на професията си?
Всички лицензирани екскурзоводи с данъчен номер, които заплащат данъци в Италия, получихме обезщетения както от Националния институт за социално осигуряване, така и от Министерството на културата през 2020. Подкрепата от страна на държавата продължава и през 2021. Въпреки това нашите загуби са огромни и всички в туристическия бранш туроператори, хотелиери и екскурзоводи очакваме с надежда всички ограничения за пътуване да отпаднат най-късно до края на май 2021, за да посрещаме отново туристи.

Ватиканските музеи, галерията на географските карти

Италия отменя задължителната карантина за пристигащите от България с отрицателен тест

– Вие сте лицензиран екскурзовод в Италия. Как протича един Ваш ден?
Преди пандемията в Рим почти нямаше нисък туристически сезон и имаше непрекъснат поток от туристи от цял свят. Аз работя на български, английски и италиански и почти нямах свободни дни.
В периода на пандемията музеите през по-голяма част от времето бяха отворени, бяха организирани и интересни изложби, например изложбата, посветена на огромната колекция от антични мраморни статуи на банкерската фамилия Торлония в двореца Кафарели на Капитолийския хълм, които дълги години не бяха достъпни за широката публика и много други. В този момент в Рим има около 20 временни изложби. От „Асоциацията на лицензираните екскурзоводи” в Рим бяха организирани и доста интересни курсове, свързани с нашата професия. Написах и един туристически и кулинарен пътеводител за Рим, който ще бъде издаден до няколко месеца. Опитвам се да използвам времето колкото може по-пълноценно.

Паулина Пимперова

Кои са най-запомнящите се и интересни случаи по време на Вашата практика?
За мен е интересно да наблюдавам реакциите и огромния ентусиазъм на хората по време на посещенията в Рим. Изключително ми е приятно, когато туристите на място се записват за допълнителни програми, защото много им е харесало първия ден. Спомням си една двойка туристи от България, които се включиха само в една от пет–шест програми, предложени от туроператора, и то в последния ден от престоя им в „Галерия Боргезе”.

Галерия Боргезе, мраморна статуя “Отвличането на Прозерпина” изваяна от Джан Лоренцо Бернини

След посещението дойдоха при мен да благодарят и ми казаха, че са допуснали огромна грешка, че са избрали да се разхождат самостоятелно.
Друг много приятен момент за мен беше, когато една художничка от Канада на посещение в Италия със съпруга си изрази огромното съжаление, че в Рим са резервирали само 4 нощувки и благодарение на екскурзовода са разбрали, че този удивителен град заслужава много повече време.
В друг случай, след посещение във Ватиканските музеи, едни турист от Великобритания каза, че за три часа посещение на папските колекции с екскурзовод е научил повече, отколкото за 1 година курс по история на изкуството в родината си. Във Ватиканските музеи се съхраняват шедьоври, които всеки мечтае да види поне веднъж в живота си!
В повечето случаи се разделям с моите туристи с уговорката да се видим отново през следващите години.

Италия не е много голяма държава, но има изключително много красиви места и много забележителности. Колко време ще бъде необходимо на турист, за да обиколи най-интересните места в цялата страна.
На този въпрос ще отговоря, цитирайки римския историк Силвио Негро. Той обичал да повтаря, че за опознаването на Рим един човешки живот не е достатъчен. Италия предлага толкова много, че дори многократно да я посети, човек винаги ще има усещането, че е видял много малко.

Днес Италия е като магнит за милиони туристи от цял свят, които искат да видят не само традиционните забележителности, които са съхранени с векове, но и да посетят нови интересни атракции. Какво ново може да предложите на българските туристи във Вашите програми?
В Рим има около 150 музея и картинни галерии и самият град е един огромен музей на открито. Много от аристократичните дворци на фамилиите Барберини, Алтемпс, Корсини, Спада, Колона, Дория Памфили са отворени за широката публика. На 1 март 2021 беше отворен за посещение мавзолеят на първия римски император Октавиан Август. Интересът е толкова голям, че часовете за посещение са изчерпани до юли 2021.

Мавзолеят на император Октавиан Август

На 7 май 2021 беше открита за посещение т. нар. „археологическа кутия” „Scatola archeologica” на Адвентинския хълм – много интересна археологическа зона с ценни мозайки от 1 век пред Хр. до 2 век от нашата ера. Специални светлинни ефекти дават възможност на посетителите да добият пълна представа за лукса, в който са живеели богатите патрициански фамилии в Рим в античността.

Капитолийският хълм

Очаква се колекцията Торлония, която може да се посети до 29 юни 2021 г. в двореца Кафарели, да участва в международни изложби и след това да бъде достъпна, отворена за широката публика. Все още общината не е взела решение къде точно ще бъде изложена за посещение.

Много се надявам за в бъдеще да посещаваме по-често и вила Адриана в Тиволи – великолепната резиденция на един от най-великите императори – Адриан, както и Остия Антика – изключително интересен пристанищен град с 50 000 жители в античността, само на 20 км от Рим.

– Как Ковид-19 ще промени Вашата професия, след като Италия отвори своите граници за туристи?
Мисля, че в началото групите ще бъдат сравнително малки от по 10 – 20 човека, още повече, че в много музеи има ограничения и един екскурзовод може да придружава не повече от 15-20 туристи. Като премине пандемията, очаквам истински бум на туризма както в Италия, така и в България. Снимки Паулина Пимперова

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE