Маргита Тодорова: Апелираме Министерството на туризма да проведе кризисна маркетингова кампания
Маргита Тодорова: Апелираме Министерството на туризма да проведе кризисна маркетингова кампания
Slide
Slide
Slide
Slide

Албена. Апел към Министерството на туризма за провеждане на кризисна маркетингова кампания преди старта на летния туристически сезон отправи Маргита Тодорова, директор „Маркетинг и продажби” в „Албена” АД. Зад искането към държавния орган се консолидираха и останалите участници в провеждащия се вчера и днес във Варна специализиран форум под надслов „Кадрите в туризма – предизвикателства и перспективи”, организиран от Варненската туристическа камара. Представителите на едни от най-големите доставчици на туристически услуги от северното Черноморие, съсловни организации, включително операторът на двете морски летища Варна и Бургас заявиха, че в най-кратки срокове ще изпратят общи предложения до ресорния министър Христо Проданов, с които се надяват да тушират негативната тенденция за спад на търсенето през идното лято, предизвикана от военните действия в Украйна.

„През това лято очакваме да реализираме 65% от обемите през 2019 г. Вече преразгледахме разчетите си, за да отчитат те отлива на чартърни полети до Летище Варна, тъй като около 80% от нашите гости пристигат именно с въздушен транспорт. Предвид това смятаме, че секторът има нужда от държавна подкрепа по отношение на рекламата – както в интернет и социалните мрежи, така и за конкретна офлайн кампания”, каза Маргита Тодорова.

Тя допълни, че настоящите усилия на Албена за популяризиране в чужбина на целия регион около ваканционното селище, в т.ч. Варна, Балчик, Каварна, се финансира изцяло от бюджета на дружеството. „Провеждаме активна кампания на емитивни пазари като Германия и Австрия, като вече осъществихме първите информационни турове за журналисти от тези държави. Отчетохме техния силен интерес към културно-историческото наследство на региона, към минералните извори и възможностите за комбиниране на летния отдих с провеждането на балнеолечение.

Великденски празници в Албена

Това ни доказва, че България не е достатъчно разпознаваема и са необходими общи усилия и инвестиции, за да бъде това обстоятелство променено”, каза още тя. По думите й курортният комплекс работи и за доразработване на потенциала, който има пазар Румъния. През май предстои провеждането на мащабно роудшоу, което ще премине през по-големите градове в северната ни съседка, и по-специално Тимишоара и Клуж-Напока, откъдето се очаква да летят чартърни програми. „Уведомили сме Министерството на туризма за инвестициите, които правим за популяризиране на дестинация българско Черноморие, но на този етап нямаме обратна връзка от тяхна страна”, завърши Тодорова.

Във втория панел на форума ръководителят на отдел „Човешки ресурси” в „Албена” АД Татяна Джилянова, съвместно с инж. Нели Апостолова – директор на Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в гр. Добрич, представиха резултатите от съвместната си работа в областта на дуалното обучение, неговите проблеми и перспективи за развитие.

Сподели публикацията