Slide
Slide

София. Министърът на туризма Христо Проданов отправи покана на своя колега Ахмед Ал Хатиб, министър на туризма на Саудитска Арабия, да посети България и да се запознае с нейните възможности за разнообразна почивка и забавление по българското Черноморие, зимните ски курорти, културно-историческото наследство, бално и спа туризма на среща с Н. Пр. Халил Камал Факих, посланик на Кралство Саудитска Арабия в България.

Туризмът в България се развива с бързи темпове и сред нашите приоритети е да продължим да развиваме и надграждаме двустранното сътрудничество със Саудитска Арабия, каза министър Проданов. България предоставя отлични условия за балнео- спа и рехабилитационен туризъм, a природата е подарила на страната ни голямо богатство – естествените минерални извори.

Министерството на туризма ще има представител в УС на НАПОО

Министър Проданов сподели, че за ускоряване на връзките между двете страни  ще допринесе изключително много и очакваното стартиране на първата редовна самолетна линия София-Рияд, която в последствие ще бъде надградена и с въздушни полети от други градове на Кралство Саудитска Арабия.

Н. Пр. Халил Камал Факих сподели с българския министър, че има заявен сериозен бизнес интерес от страна на Саудитска Арабия за инвестиции в родния туризъм. Добави, че има много добри впечатления от България и вижда голям потенциал в туристическия сектор. Законът за туризма дава право на българския министър на туризма да подпомага дейността по привличане на инвестиции и съдейства за реализиране на проекти за устойчиво и балансирано развитие на туризма на национално, регионално и местно ниво, включително за изграждането и развитието на инфраструктурата, свързана с туризма, бе категоричен министър Проданов.

Посланикът на Саудитска Арабия предложи да се подготви и подпише споразумение за сътрудничество в областта на балнео и спа туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на здравеопазването на Кралство Саудитска Арабия.

Важен въпрос, който беше обсъден на срещата касае облекчаване на процедурите при издаване на визи, което ще спомогне и за развитието на въздушния транспорт и успешната работа на авиолиниите между България и Саудитска Арабия.

Министър Проданов сподели и че е впечатлен от проекта „Визия 2030“, започнал през 2016 г., който има за цел да диверсифицира икономиката в Саудитска Арабия и тя да има и други източници на печалба освен от петрол, а туризмът да е водещ сектор. Ние също имаме за цел туризмът да стане водещ икономически сектор в България, добави министърът.

Сподели публикацията