Посредникът на вила “Щорк” не дочака продажбата на имота
Посредникът на вила “Щорк” не дочака продажбата на имота
Slide
Slide
Slide
Slide

Балчик. Посредникът на едновековната вила с уникална архитектура, която се намира непосредствено до морето в Балчик, не дочака продажбата на имота. Вилата се казва “Щорк”, а цената й от 4 300 000 евро все още не е накарала бизнесмен да се бръкне дълбоко в банковата си сметка, за да притежава впечатляващата къща на златното място с прекрасна панорама. Тези дни около вилата са били разчистени огромните зелени храсти. Красивата сграда отново привлече вниманието на местните жители и гости на града, които се питат дали няма нов собственик и каква ще бъде съдбата на тази емблематична за Балчик постройка.

Нов маршрут: Испанска авиокомпания свързва по въздух Варна с Нант от 14 април 2020 г.

Снимка Дмитрий Пузирев

Оказа се, че вилата е още в продажба и се превежда от наследниците във вид за огледи.

Красивата вила, чиято цена засенчва и острови с красиви постройки, буквално бе потънала в зеленина и ревниво пазеше своите тайни. Днес “Щорк” продължава да е изоставена и да очаква новите си стопани, които да върнат истинския й блясък.

Български комплекс край морето със страхотна реклама за спортен туризъм у нас (видео)

Десетки години вилата не е била използвана и вътре е в окаяно състояние. Преди 7 години официално бе обявена информация, че новият собственик е частно лице от Русия, което до три години иска да я възстанови като запази архитектурния облик и да добави част за обитаване от семейството си. После вилата бе пусната за продажба и за нея са се интересували основно журналисти, съобщава брокерът. Преди месеци просредникът е починал, научи BGtourism.BG, като първоначално бе изнесена информация, че собственикът на вилата не е дочакъл продажбата.

Вилата има 10 спални и 6 бани. Площ – 2000 кв.м., парцел – 9000 кв.м. – се посочва в обявата. Специалисти коментираха пред информационна агенция BGtourism.BG, че реновирането й ще глътне още близо половин милион евро.

Припомняме Ви, че вила “Щорк” е построена (1920-1926 година) от Фредерик Щорк – потомствен скулптор, натурализиран румънец от немски произход, и съпругата му Чечилия Куцеску Щорк – известна художничка от първата половина на XX век, учила в Мюнхен и Париж, първата в Европа жена-преподавател в държавна академия по изкуствата. Артистичното семейство прекарвало летните месеци в града, а вила “Щорк” била една от първите колонистки вили в Балчик. Построена е преди “Двореца” и вероятно е най-старата запазена румънска постройка от периода на окупацията. Навремето вилата е била място за културни прояви, а чест гост в дома била самата кралица.

Сподели публикацията