Slide
Slide

Банско. Ефектен беше финалът на изключително силното тазгодишно издание на Банско джаз фестивал – Салвадор Собрал, който донесе победата на Португалия на Евровизия преди няколко години, певецът с ново сърце изнесе един незабравим концерт в края на финалната, осма вечер на фестивала, който за 25-та поредна година събира в едно Банско и джаза.

Неподправено артистичен, увличащ, заобиколен от чудесни музиканти, Салвадор Собрал представи една уникален концерт. Всичко имаше в този – и театралност, и нови музикални светове, които се разкриваха със всяка следваща песен, и разчупено сценично поведение – „затова не тъгувам за предишното си сърце, вече мога да не спирам да танцувам по време на концертите си“ казва Собрал.

Дори „Облаче ле бяло“, към която Салвадор Собрал премина много елегантно от красива своя балада, която изпълни, акомпанирайки си сам на рояла. Всички на пощада в Банско пяха с него, и всички зрители бяха на крака и не спираха да ръкопляскат след финала на песента.

Имаше и още една специална изненада за публиката (сред която Салвадор Собрал често слизаше да общува) – за очакваното от всички изпълнение на песента, с която спечели Евровизия, той покани на сцената три млади български певици – Яница, Александрина и Ивана, с които заедно изпя Amar Pelos Dois. Това беше една удивителна възможност за тях и това показа колко важна и успешна се оказа Джаз академията в рамките на фестивала в Банско. Защото именно по време на уъркшопа, който изнесе Салвадор Собрал, той се впечатли от високото ниво на младите участници и от факта, че знаят неговата песен на португалски и съвсем спонтанно предложи да изпеят песента вечерта на голямата сцена.

Летище за малки самолети ще бъде изградено край Банско

Цялата история на последната вечер на Банско джаз фест обаче започна с … благосклонността на времето, защото при 70-процентна вероятност за дъжд вечерта, той се „изваля“ през деня и спря точно за началото на концертите. Начало, което бе поставено от  представителния Гвардейският духов оркестър под диригентството на Ради Радев с една многоцветна програма, която много се хареса на многобройните зрители, за поредна вечер изпълнили централния площад на Банско.

И така, 25-ият джаз фестивал в Банско вече е в историята. Дните вече няма да започва с концерти в парка на младежката сцена, да продължават с Джаз академията, джаз точките по улица „Гоце Делчев“, притихналата в очакване публика, която скача на крака при всяка демонстрация на висока класа в джаза, няма я голямата сцена на площада и непосредственото джаз общуване по време на джем сешъните (където, между впрочем, се отбиха и свириха всички големи имена от програмата) – ще ги има отново в началото на август 2023. Остават обаче емоциите, спомените и историите за разказване, незабравимите мигове от тези осем фестивални вечери с богата международна програма и български акценти, които с нищо не отстъпваха на гостуващите звезди.

Банско продължава да бъде мястото, където джазът се чувства удобно и у дома си! До следващото издание на Банско джаз фест! С благодарности към публиката – десетките хиляди, които се стекоха на различните джаз локации в Банско, благодарение и на вас фестивалът е толкова специален.

Сподели публикацията