Малин Бистрин/ снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Банско. Българска компания иска да изгради летище до Банско, съобщи пред Bgtourism.bg Малин Бистрин – председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

„Имаме заявен интерес за строителство на летище между Банско и село Баня. Става въпрос за малко летище, на което да се реализират граждански полети с малки самолети. Вчера в Общината бе внесено мотивирано предложение за изграждане на летището. В него компанията посочва, че за целта желае да наеме 300 декара. Обещанието на фирмата е, че ако бъдат приети условията на заседание на Общинския съвет, то до края на идната година може да очакваме да кацне първия малък самолет. Това ще ни нареди до зимните курорти със световно значение, които имат свое летище. Това ни дава и надежда да посрещаме високоплатежни туристи“, добави Бистрин.

Банско

Банско е домакин на XXI Годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Днес домакините представиха своите възможности за туризъм, както и амбициите на дестинацията за развитие на туризма през следващите години.

Годишната среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции започва в Банско

Туристическият форум съвпадна с три юбилея в Банско – 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История Славянобългарска“ и 60 години от канонизацията му от Българската православна църква.

„Навлизаме в новия летен туристически сезон с позитивизъм, предвид тежките години на световна пандемия, война и финансова криза. Тръгваме с това, което имаме най-много – желание, професионализъм и оптимизъм. Град Банско е известен със зимните си състезания и събития, които организира, но това не означава, че приключваме до тук. Амбицията на община Банско и на туристическия бизнес е да работим в посока за утвърждаването ни в 4-сезонна  дестинация“, добави Бистрин. Той посочи, че представителите на туристическия бизнес са предложили на общината как Банско да се развива в областта на туризма през следващите 5-7 години. Днес заедно с администрацията вървят ръка за ръка за превръщането на планинското градче в съвременна дестинация, която да привлича повече туристи.

Министър Проданов: Около 6 млн. туристи очакваме това лято

„Вече сме пред финализирането на този проект. Убеден съм, че ще имаме сериозно развитие в следващите години. Като ключов потенциал в стимулиране развитието на общината се очертават културно –историческите и природни ресурси за развитие на разнообразни форми на туризъм и традиционни производства“, добави Бистрин.

По време на презентацията бяха отличени възможностите на община Банско, не само в зимния туризъм, но и в областта на здравния туризъм, кулинарията, бизнес и конферентния туризъм, в алтернативния и приключенски туризъм. Отличени бяха местни маршрути, атракции, забележителности и др., които ще превърнат престоя на гостите в истински, позитивни и незабравими преживявания, които могат да бъдат комбинирани с близки дестинации като Баня, Сандански и Мелник. Така престоят на туристите няма да се свежда до 2-3 дни през уикенда, а има потенциал да нарасне в следващите години до 5-7 дни пълноценна и разнообразна ваканция в Банско.

Един от успешните проекти, които домакините отличиха е „Unique Bansko“ с традиционни местни специалитети, които се предлагат в 12 механи.

Това позволява на домакините да поднасят на своите гости вкусни гозби, които се приготвят на бавен огън – точно както в Италия презентират с чар и любов своите кулинарни изкушения пред гостите си от цял свят, така и в Банско гощават туристите със своите традиционни и утвърдени за региона специалитети.

Сподели публикацията