Slide
Slide

София. Все повече българи избират Албания за почивка. През 2015 година балканската държава, която има излаз на Адриатическо море, е била посетена от 23 хиляди българи, а през отминалата година от над 40 хиляди сънародници. Тези данни бяха изнесени от албанската Агенция по туризма и обявени от посолството на Албания на събитие в София под надслов „Почувствай Албания“, посветено на развитието на туризма.

Ръстът на българските пътувания в Албания на годишна база е над 60%. За първите 5 месеца на годината България е била посетена от близо 15 000 албанци, като през 2018 година техният брой е над 37 хиляди души, посочи зам.-министърът на туризма Любен Кънчев. Той припомни, че Албания е част от ключовия за България регион на Западните Балкани, чиято перспектива за членство в ЕС беше сред основните приоритети на българското председателство на ЕС.

Кое прави Албания привлекателна за туристите?

Посланикът на Албания у нас Доника Ходжа коментира, че се работи по възстановяването на директните полети между Тирана и София. България е в ТОП 15 сред туристите в Албания, споделиха още от посолството.

Зам.-министърът по икономическата дипломация Етиен Джафай определи липсата на директни полети между България и Албания като проблем, който двете държави трябва бързо да  разрешат с цел развитието на туризма в региона. По време на събитието бяха представени крайбрежния, природен и тематичен туризъм в Албания, както и възможни туристически турове до страната. Акцент бе поставен и върху богатото културно и археологическо наследство на страната.

Сподели публикацията