Slide
Slide

Проникващ студ, вечен зимен мрак и лунен пейзаж може да не са най-търсените условия за ваканция. Тези хотели с висок дизайн са за хората, на които не им пречи да правят компромиси с комфорта. Построени са да бъдат устойчиви на атмосферни влияния, като взаимстват строителни методи от жилищата на коренното населения. Ако искате невероятно преживяване, това са хотелите, в които може да отседнете за уникално приключение.

Octola, Финландска Лапландия

Сложно е да се постигне 5-звездно настаняване в Арктика, но високо оцененият Октола има всеки един топъл лукс, от който имате нужда: елегантни, осезателни интериори, масивни прозорци с изгледи към външната природа, сауна на дърва и 300 хектара частна дива природа със стада от елени. Този отдалечен хотел е проектиран от местен архитект и използва елементи и форми от традиционните “лааву” къщурки в северна Скандинавия.

North Pole Igloos, Иглута на северния полюс

Резервирайте една нощ в “най-северния хотел на света”, за да станете един от малко хора, които са спали на северния полюс. Иглутата са подвижни, отопляеми и самостоятелни постройки от специално стъкло с висока устойчивост на екстремно време. През стъклото най-добре се наблюдава чудното северно сияние. Иглутата са на раположение за резервация само през април месец, когато условията в арктическото море са най-безопасни. За останалото време иглутата се намират само около 1,000 км от северния полюс на норвежкия архипелаг Свалбард.

The Arctic Hideaway, Флейнвар, Норвегия

Няма много дейности на мразовития, ветровит архипелаг Флейнвар. Точно за това проектантите на “Фордипнингсромет” (Арктическо Скривалище) са измислили този комплекс от 10 малки сгради за пълно отпускане и медитация. Миниартюрното селище също може да се използва като резиденции за художници.

Hotel Arctic, Илулиссат, Гренландия (Дания)

Хотелът “Арктик” се намира само на 4 км от Илулиссат Айсфиорд – един от най-активните ледници в света, който е обект към световно културно наследство на UNESCO. Градчето на Илулиссат е известно с къщите си с различни ярки цветове, но най-добрата опция за настаняване са осемте алуминиеви иглута, които имат гледка към ледниците на залива и се намират близо до главния хотел посредством червена дървена крайбрежна алея.

Arctic Bath, Шведската Лапландия

Както гнездно на спокойната река Луле, близо до арктическия кръг, шикозният хотел Arctic Bath (“Арктическа Баня”) изглежда сякаш плава върху водата през лятото и замързва в зимната страна на чудеса през най-студените месеци. В центъра има двор със  спа баня, заобиколена от 12 минималистични къщурки (6 над водата и 6 на брега). Всеки елемент от полярният дворец е съзнателно построен за показване на вълнуващта заобикалящата го природна.

Svart Hotel, Гломфиорд, Норвегия

Хотелът “Сварт” стои на дървени кокили в подножието на втория най-голям глетчер в Норвегия, Свартисен. Като събира енергия от постоянното лятно слънце, Сварт има за цел да бъде изцяло енергийно самостоятелен и да произвежда толкова ток, колкото му е нужен.

Basecamp Baffin, Бафинов остров, Канада

Разположен няколко градуса на север от арктичестия кръг в снежните фиорди на най-големия Канадски остров, “Базовия лагер Бафин” е място за ентусиастите на хели-ски и кат-ски (каране на ски извън пистите). Тези четири удобни, сглобаеми и мобилни купола са подходящи за 8 гости.

Източник: Architectural Digest, 1kam1.com, Снимки: Octola, Luxury Action, Jesse Beamen, Hotel Arctic, Johan Kauppi, Snøhetta, Weber Arctic

Сподели публикацията