Slide
Slide

София. Българите могат да имат едно спокойно лято – това показват ковид данните, заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет след среща с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и с представители на здравните власти. Премиерът изтъкна, че няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси. Няма изискване за ковид сертификати в страната.  Не се предвиждат ограничения и в движението. Продължаваме да следим ситуацията много внимателно, добави министър-председателят.

Премиерът Кирил Петков отбеляза, че планът за справяне с пандемията ще бъде актуализиран съобразно промяната в Закона за здравето, защото е важно да има ясна предвидимост за всички. Съгласно плана има 6 етапа, които се определят на базата на заетостта на болничните и интензивните легла и на общи епидемични показатели. Към момента по-голямата част от България се намира в етап нула и само няколко области са в етап едно.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че е налице ръст на заболяванията, който обаче е далеч от пиковите показатели от преди няколко месеца. Кунчев посочи, че ситуацията към момента е много по-различна в сравнение с предходните две години. Основа причина за това е, че характеристиките на този вариант на вируса са различни – разпространява се по-лесно и по-бързо, но не води до толкова висока нужда от хоспитализация. Същевременно готовността на здравните заведения и на здравната система като цяло е значително по-добра, има и достатъчно ваксини и антивирусни средства. При тези дадености не очаквам никакви драматични обрати, действаме според плана, заяви още Кунев в заключение.

Сподели публикацията