Пред 1300 души Имперският руски балет даде старт на “Сцена на вековете”
Пред 1300 души Имперският руски балет даде старт на “Сцена на вековете”
Slide
Slide
Slide
Slide

Велико Търново. Над 1300 души аплодираха Имперския руски балет, с чиято постановка в крепостта Царевец бе открито 12-о издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете” – 2019. Прочутата в цял свят формация представи шедьовъра „Лебедово езеро” по музика на Пьотър Чайковски, а с гостуването, което е по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов, музикално-театралният форум вече е с международен характер.

В постановката участваха 45 изпълнители с над 120 костюма, поясни главният художествен ръководител на Имперския руски балет Гедиминас Таранда, съобщава kmeta.bg. Публиката бе изненадана с няколко нови танца: унгарски, неаполитански, валс с хореография. Гастролът на Руския имперски балет във Велико Търново е и част от световното турне на трупата, посветено на 25 години от създаването на балета от световната прима Мая Плисецкая.

По време на откриването на фестивала приветствени думи отправиха заместник-кметът на старопрестолния град проф. Георги Камарашев, заместник-министърът на културата Румен Димитров, артистичният директор маестро Владимир Бошнаков и Гедиминас Таранда. Проф. Камарашев бе категоричен, че „Сцена на вековете” е от онези запомнящи се събития, които правят Велико Търново столица на културния туризъм в България и извън пределите на страната. Гедиминас Таранда благодари на Даниел Панов за възможността да сбъдне една своя мечта – да играе под откритото небе на Царевец.

И през настоящата година „Сцена на вековете” продължава чак до есента с репертоарен план, включващ общо седем впечатляващи заглавия – балет, опера, оперета и за първи път – симфоничен концерт. Своите спектакли на откритата сцена на крепостта Царевец ще представят оперите от Бургас, Варна и Русе, МДТ “Константин Киисимов” – Велико Търново.

Програмата на фестивала продължава на 20 юли с постановката „Турандот” от Джакомо Пучини, която ще бъде представена от Държавна опера – Бургас.

Сподели публикацията