Slide
Slide

Велико Търново. Над 1300 души аплодираха Имперския руски балет, с чиято постановка в крепостта Царевец бе открито 12-о издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете” – 2019. Прочутата в цял свят формация представи шедьовъра „Лебедово езеро” по музика на Пьотър Чайковски, а с гостуването, което е по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов, музикално-театралният форум вече е с международен характер.

В постановката участваха 45 изпълнители с над 120 костюма, поясни главният художествен ръководител на Имперския руски балет Гедиминас Таранда, съобщава kmeta.bg. Публиката бе изненадана с няколко нови танца: унгарски, неаполитански, валс с хореография. Гастролът на Руския имперски балет във Велико Търново е и част от световното турне на трупата, посветено на 25 години от създаването на балета от световната прима Мая Плисецкая.

По време на откриването на фестивала приветствени думи отправиха заместник-кметът на старопрестолния град проф. Георги Камарашев, заместник-министърът на културата Румен Димитров, артистичният директор маестро Владимир Бошнаков и Гедиминас Таранда. Проф. Камарашев бе категоричен, че „Сцена на вековете” е от онези запомнящи се събития, които правят Велико Търново столица на културния туризъм в България и извън пределите на страната. Гедиминас Таранда благодари на Даниел Панов за възможността да сбъдне една своя мечта – да играе под откритото небе на Царевец.

И през настоящата година „Сцена на вековете” продължава чак до есента с репертоарен план, включващ общо седем впечатляващи заглавия – балет, опера, оперета и за първи път – симфоничен концерт. Своите спектакли на откритата сцена на крепостта Царевец ще представят оперите от Бургас, Варна и Русе, МДТ „Константин Киисимов“ – Велико Търново.

Програмата на фестивала продължава на 20 юли с постановката „Турандот” от Джакомо Пучини, която ще бъде представена от Държавна опера – Бургас.

Сподели публикацията