Slide
Slide

Работодателите да дават ваучери за здравна превенция заедно с ваучерите за храна

Пловдив. „Доказа се, че хората със здрава имунна система не са засегнати от коронавируса по начина, по който са тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания и белодробни заболявания. България може да предложи добра профилактика и помощ за засилване на имунната система, както за своите граждани, така и за гражданите на Европа.“

Това заяви пред Радио Пловдив Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Според нея е необходимо да се смени концептуално предлагането на балнео и спа дестинациите за туризъм у нас.

Ваучери за здравна превенция

Предложението на бранша е работодателите да предоставят на своите служители както ваучери за храна, така и ваучери за здравна превенция в български спа курорти. За да се мотивират работодателите да направят това, е необходима промяна в Наредба 7, обясни Кацарова.

В момента сме в нокдаун, но бързо можем да се възстановим

Положението е много сложно, туризмът е най-засегнатият отрасъл от кризата. В момента се нуждаем от държавна подкрепа и да се смени концепцията по предлагането, коментира Кацарова.

Този отрасъл бързо може да се възстанови. Въпросът е как ще бъдат стимулирани чуждите туристи да дойдат в България.

Необходима е промяна в оперативната работа на туристическите обекти, свързана със спазването на хигиенните изисквания, смята Сийка Кацарова.

Оптимисти сме. Държавата обръща внимание на туризма не само на думи, посочи председателката на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Всички сме в една лодка

12 % е делът на турзима в БВП на страна ни, но всички сме в една лодка, заяви Сийка Кацарова.

Според нея за работодателите в туризма трябва да се направят промени, що се отнася до ползването на мярката 60/40.

За момента в туризма много нисък процент са кандидатствали по тази мярка, отбеляза Кацарова. По думите й, мярката се е оказала неприложима за голяма част за работещите в туризма, тъй като голяма част от хотелите и ресторантите са назначили персонала си на 4-часов роботен ден.

„Предложили сме през работодателските организации да отпадне изискването служителите да не са на работа, за да ползват тази мярка. Също мярката да важи и при работен ден от 4 часа. Един сервитьор не може да работи дистанционно“, обясни шефът на БСБСТ.

Вътрешен и чужд туризъм

Без държавна помощ секторът трудно ще се възстанови, тъй като ще разчита само на вътрешния туризъм. Изключително сме зависими от чуждия туризъм, посочи Сийка Кацарова.

Тя отбеляза, че за съжаление скоро няма да дойдат туристи от Израел, които са основни за курорти като Хисаря, Велинград и Девин.

Трябва да мислим в хоризонт до 2021-ва година, подчерта председателката на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

И посочи, че засега се чака зелена светлина за отваряне на СПА центровете у нас.

Сподели публикацията