Slide
Slide

София. Съществува ли извънземен живот? От къде е дошла водата на нашата планета и знаем ли, че има космически произход. Това бяха част от темите, с които провокира детското съзнание астрофизикът д-р Владимир Божилов в последното за тази календарна година „Училище за авиация“.

Децата научиха още за екзопланетите, които много приличат на Земята. Те са планети около друга звезда в Космоса, с вода на повърхността и въздух, който може да се диша. За това откритие на науката бе дадена Нобеловата награда по физика. Любопитно за най-малките беше да чуят за космическите туристи на бъдещето и новите светове около далечните звезди.

Д-р Божилов завърши космическата разходка с думите, че всеки може да бъде учен или откривател ако не спира да мечтае, притежава въображение и вдъхновение.

Доброволческата инициатива „Училище за авиация“ се провежда за трета учебна година, като до момента са взели участие около 700 деца от различни училища. Идеята на програмата е да запознае децата с теми от авиацията и космонавтиката на достъпен и разбираем език.

През годините лектори са експерти, сред които: космонавтите Георги Иванов и Красимир Стоянов, пилотът и изпълнителен директор на „България Ер“ капитан Янко Георгиев, пилотът на Ербъс А380 Марио Бакалов, известната писателката Людмила Филипова – координатор за България на най-амбициозната международна програма за мисия до Луната след програмата „Аполо“ на NASA, Тихомир Димитров – създател на космическата академия за деца Space Academy,  Димитър Чунчуков – ръководител на авиационен учебен център в ДП РВД, авиационните психолози Десислава Георгиева и Елена Пенчева, авиоекспертът Христо Христов, ветерани от българската гражданска авиация, експерти от летище София и др.

„Училище за авиация“ получи Годишна награда 2017 на Асоциацията на българските авиокомпании.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията