Slide
Slide

Балчик. Арт форумът „БезГраници“ е един от водещите български Етно/уърлдмюзик събития. Създаден е като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво. Форумът е носител на европейската ценностна система и насърчава взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България. От самото си създаване във форума са участвали над 700 участници от четири континента.

„БезГраници“ е продукция на Стопанска Камара-Варна с партньорството на Двореца – Балчик и арт мрежа Скендерман. Провежда се от 2003 г. в перлата на българското северно черноморие – „Двореца“ – Балчик.

По време на „БезГраници X¨ се очакват 70 участници от Канада, Германия, Румъния, Латвия, Нидерландия, Финландия, САЩ, Швеция, Индия, Русия, Белгия, Франция, Унгария, Полша, Испания, Дания, Норвегия, Белгия, Великобритания, Северна Македония, Украйна, Австрия и България.

Музикалният етно/уърлд мюзик фестивал в рамките на форума ще се проведе на 21 и 22 септември с вход свободен на откритата сцена на плажа пред дворцовия комплекс в Балчик.

В рамките на „БезГраници“ ще се състои изложба на фотографи, художници, скулптори на 19-ти септември. Очакват се творци от България, Испания, Русия, Украйна и Еквадор.

2019 г. е международна година на коренните езици на ООН. X-тото издание на ¨БезГраници¨ е със специален фокус към тази тема. В музикалната програма ще бъдат представени изпълнения на: езика на народа на Саами (коренното население на Северна Европа), Идиш (езика на евреите ашкенази), Сибирски шамански наречия от Русия, Бенгалски език от Индия и Унгарски.

От самото си създаване, най-важното събитие в рамките на форума е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 19 до 22 септември. Очакват се директори на престижни фестивали, експерти по културна политика, арт менажери и журналисти от цял свят, включително шефовете на Национална Фолк Асоциация – Канада, Фестивал Уркулт – Швеция, Копенхаген Уърлд Мюзик Фестивал – Дания, Уърлд Мюзик награди – Русия, Локумфест – Северна Македония, Джаз а Виен – Австрия, Фолк асоциация – Германия, Етно Фест Солнок – Унгария, Фестивал саянски пръстен – Русия, Трансформ фестивал – Норвегия, Фолк Асоциация – Великобритания и много други.

Традиционно темите на конференцията се предлагат и избират от участниците чрез електронен вот. Демократичния избор гарантира максимален общ интерес на всички участници. Между темите са „Сътрудничество между музикални агенти и фестивали“, „Източна и Западна Европа – защо е трудно сътрудничеството?“, „Гастроли извън страната – как да организираме турне в Балканския регион“, „Как да организираме турне в Източна Европа“ и др.

Мястото на провеждане на форума не е случайно. В „Двореца “ – Балчик в архитектурен план се преплитат български, румънски, британски, готически и ориенталски елементи. В автентичните градини също се усеща влиянието на различни култури, стилове и вярвания. Този еклектичен стил се дължи на създателката на този земен рай: румънската кралица която е вярвала в равенството между религиите и вярата, на единство на Бога и на човечеството. Мария Единбургска е внучка на Британската кралица Виктория, както и на руския Цар Освободител – Александър II. За нея се говори, че е последната романтична жена от викторианската епоха и първата от модерното време.

Арт програма „БезГраници“ 2019:

Концерти „Открита сцена“ – „Двореца“ – Балчик

(Организаторите си запазват правото за промяна в програмата)

21 септември

  1. САБАТЧАГ (Белгия/Франция)
  2. ВЕДАНЪ КОЛОДЪ (Русия)
  3. МЕСЕЧИНКА (Унгария/България)

22 септември

  1. ВИЛДА (Финландия)
  2. ДИПАНИТА АЧАРЯ И АРПАН ТАКУР ЧАКРАБОРТИ (Индия)
  3. МУЛТУМУЛТ и Марина Пингулеску (Румъния)

*******************

Фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” 2019 – дванадесето издание

Предстоящи събития в ДИ КЦ “Двореца”:

 

15.09.2019 г. НЕДЕЛЯ
18:00
ДКИ КЦ „Двореца“
Каменна зала

Изпълнители:
Квартет 4G’s

Милош Вукович
Стефан Миленкович
Павле Жаркич
Стефан Деянович

ръководител:
доц. Братислав Златкович
Факултет за изкуства, Нишки университет, Ниш, Сърбия

ПРОГРАМА:
Братислав Златкович (Bratislav Zlatkovic) (1961)
„Танго за теб“
Пьотър Илич Чайковски (1840―1893)
„Валс на цветята“ от „Лешникотрошачката“
Пауло Белинати (Paulo Bellinati) (1950)
„Baiao de Gude“
Братислав Златкович (Bratislav Zlatkovic) (1961)
„Нощ в Палилула“
Традиционна македонска фолклорна песен (аранжимент: Мая Радованлия)
„Прошета се Йовка Кумановка“
Кларис Асад (Clarice Assad) (1978)
„Bluezilian“
Шигеру Мацуока (Shigeru Matsuoka)
„Samba de Viento“
Йохан Пахелбел (Johann Pachelbel) (1653―1706)
„Канон в D мажор„ (arr. LAGQ)

15.09.2019 г. /неделя/ от 20:00 ч.
„Каменна зала“ ДКИ КЦ „Двореца“

Режисьор: Галина Кралева
Продуцент: Анри Кулев
Сценарист: Влади Киров
Оператор: Светла Ганева
Монтаж: Бойка Попова

С участието на:
Люба Маричкова, Илка Зафирова,
Мария Статулова, Диана Райнова, Анани Явашев, Асен Шопов,
Георги Данаилов, Георги Мишев,
Кирил Маричков, Иван Веселинов, Христо Мутафчиев

„Поне за миг да полетя“ е филм – портрет за една изключителна фигура на българската култура – универсалния Иван Андонов (1934 – 2011). Произведението е със сложна артистична тъкан от незабравимите му игрални филми, авангардната му анимация, въздействащата живопис, редки интервюта, театрални спектакли, актьорски превъплъщения, свидетелства на колеги и приятели, кадри от достолепния родов дом в Пловдив. Стихове на Константин Павлов, четени за радиото с неотразимия му тембър, придават неочаквано интимни измерения на изображението. И всичко е стоплено през погледа на неговата жена – муза Люба Маричкова. Филм за интелигента, надмогващ времето, за човека – творец в чистия му вид, достоен за своя обект.

Вход свободен за всяко събитие!

Сподели публикацията