Влиянието на школата Баухаус върху архитектурата на българското Черноморие ще покаже изложба, която се открива в петък в сградата на Община Варна

Варна. Световноизвестният архитект от Германия Юрген Майер пристига тази седмица във Варна. В петък той ще има лекция и ще участва в кръгла маса във връзка с проявите,  свързани със 100-годишния юбилей на архитектурната школа Баухаус във Варна.

С името на Юрген Майер се свързва „Метропол Парасол“ в испанския град  Севиля, който е пример едновременно и за типичната за школата архитектура, и за интегриране на модерна структура, съхраняваща археологическо наследство, в градската среда.

Юрген Майер е поканен от главния архитект на Варна Виктор Бузев, за да сподели своя опит в архитектурата на градските пространства. Лекцията му започва от 15,30 ч., а от 17 ч. отново в пленарната зала той ще обсъди на кръгла маса с варненци идеи за архитектурното развитие на града. Във фокуса на вниманието ще бъде неговата реализация „Метропол Парасол“ в Севиля, която превръща неугледен паркинг в центъра на града с недоразкрити археологически артефакти в култово културно средище на няколко нива. „Метропол Парасол“ влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата дизайнерска дървена конструкция в света (висока 26 м, с параметри 150:70 м). С футуристичната си архитектура, инспирирана от купола на Севилската катедрала и фикусите в Пласа де Кристо де Бургос, тя е образец за интегриране на модерна структура и съхраняване на археологическо наследство в градска среда.

Влиянието на школата Баухаус върху архитектурата на българското Черноморие ще покаже изложба, която се открива в петък в сградата на Община Варна. В експозицията могат да се видят обекти, изградени в нейния дух на територията на Варна, Бургас, Балчик, Несебър и Созопол. Изложбата е част от поредицата събития, с които в морската столица ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на немската архитектурно-дизайнерска школа. Основана на базата на три висши училища в градовете Bаймар (1919 -1925), Десау (1925 -1932) и Берлин (1932-1933) от архитектите Валтер Гропиус, Ханс Майер и Лудвиг Мис ван дер Рое, школата Баухаус е закрита под натиска на нацисткия режим през 1933 г. Но влиянието й като родоначалник на модерната архитектурна естетика се простира в цял свят и радикално променя всички сфери на изкуствата – aрхитектурата, дизайна, живописта, театъра и танца, фотографията и дори музиката. Стремежът на Баухаус за цялостно обновление на средата, в която живеем, продължава да е актуален и днес. Сега за пръв път партньори на Германия от Китай, Япония, Русия и Бразилия се обединяват, за да създадат дългосрочна база за нови транснационални научни изследвания върху продължаващото глобално влияние на Баухаус. По повод годишнината неправителствената организация „Варна дизайн форум“ с председател проф. д-р арх. Росица Никифорова осъществява мащабен проект със съдействието на фонд „Култура“ при Община Варна, Гьоте институт, Дворец и Музей Балчик, Агенция Бонбон. В рамките му е създадена книгата „Школата Баухаус и архитектурата на българското Черноморие“, чиято мултимудийна презентация предстои от 15 ч. в петък в пленарната зала на Община Варна. С проучването и документирането на архитектурното наследство в духа на Баухаус от 30-те и 40-те години на XX в. по Черноморието се цели не само неговото съхраняване, но и спирането на негативната тенденция за строеж на еклектични сгради в България.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA