Slide
Slide

София/Букурещ. Туристопотокът от Румъния с нощувка надхвърли предпандемичното равнище от 2019 година, съобщиха от Министерството на туризма. Според статистиката броят на румънските туристи през 2019 г. е 1 287 252, през 2020 г. – 625 656, а през 2021 г. – 821 856. От началото на настоящата година до август 821 651 туристи са посетили страната ни, което е ръст от 27%.

Министерството на туризма, съвместно с 12 представители на туристическия сектор, участва на международното туристическо изложение “The Romanian Tourism Fair“ (TTR) в Букурещ, Румъния (10 – 13 ноември 2022 г.). В едно от най-значимите събития в сферата на туризма в северната ни съседка участва и заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева.

Сред акцентите в разговора на заместник-министър Модева с държавния секретар по туризма Тудорита Лунгу беше задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на туризма между България и Румъния.

Венеция отлага таксата за туристи

Проф. Модева проведе среща с Алина-Стефания Гьоргиу, председател на Сената в румънския парламент. „Румъния продължава да бъде сред най-важните пазари за българския туризъм и Министерството на туризма на България полага последователни усилия да гарантира най-добрите условия за румънските туристи и румънските туроператори, предлагащи България като приоритетна дестинация“, заяви заместник-министърът туристическо изложение “The Romanian Tourism Fair“.

Заместник-министърът проведе работна среща и с Димитру Лука, президент на румънската национална асоциация на туристическите агенции, на която бяха обсъдени провеждане на съвместни събития в туристическия бранш и възможностите за насърчаване на румънските компании да представят своите продукти на българския пазар.

Заместник-министърът поздрави българските участници на изложението. На информационния щанд на Министерството на туризма съизложителите са дванадасет – „Албена Тур“ ЕАД, „Ню Сън Травел“ ООД, Община Варна, „Клуб Магелан“ ООД, „Бийч Ризорт“ ЕООД, „TA Солвекс“ ЕООД, „Ренесанс“ ЕООД, Община Силистра, „Галакси Инвестмънт груп“, „Царевград Търнов“ ЕООД, „Би Ес Ей“ ООД и „Теди Кам“ ЕООД. Много туристически компании и представители на български дестинации също са в румънската столица като посетители, за да организират на място своите срещи с местните си партньори.

Сподели публикацията