Slide
Slide

Варна. Празникът на Варна – 15-ти август, Свето Успение Богородично, започна днес по традиция със Света литургия и благодарствен молебен, отслужени от митрополит Йоан в Катедралния храм „Успение Богородично“. Последва издигане на знамената на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ и литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица, водено от кмета на Варна Иван Портних. Сред официалните лица на събитието бяха областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Тодор Балабанов, народни пердсатвители, заместник-кметове, общински съветници, районни кметове, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, почетни консули и граждани.

Празничният ден продължава с богата програма. По традиция в 20 ч. в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия. За настроението на зрителите ще се погрижат ансамбъл „Варна“, камерният ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния“, квартет „Светоглас“, Донко Марков и група „Вакали“.

В 20.30 ч. на пл. „Независимост“  е началото на традиционния концерт със солисти и оркестър на Държавната опера – Варна, с диригент Кръстин Настев. Събитията са организирани от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.  Празничният концерт на свободната зона на пристанището ще започне също в 20 ч. В ролята на водещи ще влязат Дамян Попов и Мария Накова – Миа. Миксът от изпълнители включва хип-хоп формацията Connection Crew, победителят от „Гласът на България“ Атанас Кателиев и финалистите Кирил Хаджиев – Тино и Христиан Ненов, Славин Славчев и група „Julian’s Laughter“, Ицо Хазарта, 4Magic, Ева Пармакова, италианският DJ Fabrizio Parisi и TITA. Кулминацията на вечерта ще бъде участието на гръцката звезда Claydee.

Празничната заря ще започне около 23 часа, като за първи път тя ще бъде изстрелвана от морето. За целта във водите са монтирани 3 понтона – на 120 м от брега. Успоредно с това пироефекти ще има и от кея на военноморската база. Най-доброто място за гледане на зарята ще бъде зоната край Морската гара.

Сподели публикацията